Završen Međunarodni sajam sira na Vlašiću

Proglašenjem najuspješnijih proizvođača tradicionalnog vlašićkog sira na Vlašiću je završen Međunarodni sajam sira i VI. ocjenjivačka izložba vlašićkog sira, koje je ove godine organiziralo Udruženje poljoprivrednika Srednjobosanske županije (SBŽ). Za razliku od proteklih godina, kada je nagrađivano pet najuspješnijih proizvođača sira, ovog puta nagrađeni su svi proizvođači koji su proizveli vlašićki sir u ekstra klasi.

– Od 38 uzoraka koji su došli na ocjenjivanje, 13 ih je bilo u ekstra klasi, što je sasvim u redu, i 21 uzorak prve klase. Bilo je još nekoliko uzoraka u drugoj klasi, ali to je zanemarljivo. Generalno sam zadovoljna, a posebno sam zadovoljna što su poslušali savjet i počeli praviti manje kriške. Proteklih godina pravili su kriške od dva kilograma, a to je previše za potrošača – kazala nam je prof. dr. Sonja Bjeljac, predsjednica stručnog ocjenjivačkog suda.
S obzirom na to da je ljeto bilo sušno, profitirali su oni proizvođači koji su imali idealne uvjete u kojima im je sir fermentirao.

Ove godine izostali su političari i zvaničnici na otvaranju i zatvaranju Sajma, navodno nezadovoljni radom Udruženja poljoprivrednika, dok se na Sajmu moglo čuti da je pravi razlog u činjenici da nije izborna godina i da poljoprivrednicima, proizvođačima mlijeka i sira nisu isplaćeni poticaji.

DA / HB.org