Zavjetnu misu predvodio župnik iz Klobuka

Svakog četvrtka, redovito i skrušeno, u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija smještenoj u zdanju Velike nadbiskupske gimnazije u Travniku, vjerni travnički i srednjobosanski katolički puk moli se za beatifikaciju Sluge božjeg Petra Barbarića. Svete mise su zavjetne, a Petar Barbarić je bio učenik, sjemeništarac ove ugledne obrazovne ustanove, a umro je na Veliki četvrtak 1897. godine, u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete.

Pokopan je na travničkom groblju „Bojna“, a 1935. godine, kada je i pokrenut proces beatifikacije, tijelo mu je preneseno u sjemenišnu crkvu odakle je, 1952. godine nestalo. Lijes s posmrtnim ostacima pronađen je 17. srpnja 1998. godine zazidan u podrumu crkve, a njegovi zemni ostaci, uz sve crkvene i vjerske počasti, pokopani su u ovoj crkvi 23. srpnja iste godine.

Petar Barbarić rođen je u hercegovačkoj župi Klobuk u općini Ljubuški, a prije dva mjeseca u travniku je boravila jedna delegacija uglednih dužnosnika iz ove općine i župe Klobuk, pa je uspostavljena i suradnja s Katoličkim školskim centrom u Travniku koji nosi njegovo ime.

U četvrtak, svetoj misi zadušnici u Travniku prisustvovala je brojna delegacija iz Ljubuškog i iz župe Klobuk, na čelu s općinskim načelnikom Nevenkom Barbarićem, te iz Zapadno-hercegovačke županije, a svetu misu u punoj sjemenišnoj crkvi predvodio je župnik iz Klobuka fra Robert Jolić, dok je na misi propovijedao đakon, fra Ivan Tucić trenutno na svećeničkoj praksu u travničkoj župi Ovčarevo.

Prigodnim riječima sve prisutne svetoj misi, posebno goste iz Ljubuškog, pozdravio je ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“, vlč Zeljko Marić i tom se prilikom zahvalio Ljubušacima koji su pokrenuli akciju kako bi sudjelovali u uređenju podrumskih prostorija zdanja Velike nadbiskupske gimnazije, gdje je više od 55 godine bio zazidan i tako skriven lijes s posmrtnim ostacima Sluge božjeg Petra Barbarića.

U svom obraćanju župnik iz Klobuka, fra Robert Jolić je izrazio zadovoljstvo uspostavmo suradnje ova dva grada, Travnika i Ljubuškog, „koja neraskidivim vezama veže Sluga božji Petar Barbarić, uskoro i blaženik“ Pozvao je župnik fra Robert Jolić Travničane i druge vjernike s područja Lašvanske doline da dođu u župu Klobuk, u mjesto rođenja petra Barbarića.

Nakon razgledanja zdanja velike nadbiskupske gimnazije, koje još uvijek nije u cijelosti vraćeno Crkvi, sada Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić, izaslanstvo iz Ljubuškog, iz Klobuka i iz Zapadno-hercegovačke županije posjetilo je i Vitez gdje su im domaćini bili članovi Udruge poslodavaca iz ovoga grada na čelu s predsjednikom, Alojzom Mlakićem i zastupnikom u Skupštini srednjobosanske županije, Ivanom Sajevićem Razgovarano je o suradnji gospodarstvenika Ljubuškog i Viteza, a razgovori će se nastaviti u lipnju u Ljubuškom kada će Vitežani posjetiti i Klobuk, rodno mjesto Sluge bozjeg, Petra Barbarića.