Zastupnik Sajević pitao Tužiteljstvo zašto već 23. godine zanemaruje stravične zločine nad Hrvatima Viteza

U informiranju medija s 20. sjednice Sabora Županije Središnja Bosna u sjeni je ostalo pitanje zastupnika Ivana Sajevića (HDZ BIH) iz Viteza, koji se ovoga puta Tužiteljstvu BiH, Tužiteljstvu F BiH i Tužiteljstvu ŽSB obratio vrlo direktno i žustro s pitanjem neprocesuiranja ratnih zločina Armije BiH počinjenih nad Hrvatima u Vitezu.

„Pitanje za neprocesuirane ratne zločine u Križančevom Selu sam Tužiteljstvu BiH postavio i prošle godine, kao i za nestale Hrvate Bugojna, još uvijek bez odgovora. Taj bahati pristup vrlo je frustrirajući, kako za mene, tako i sve one koji čekaju odgovore već 23 godine. Osuđujem sve zločine, ali jednako tako smatram da se u njihovoj osudi ne smije selektivno pristupati. Državne institucije ne mogu ili bar ne bi smjele biti nekome majka, a nekome maćeha. Zločin je zločin, a žrtva je žrtva, bez obzira o kome se radi i to nitko, a ponajmanje tužiteljstvo ne bi smjelo zanemariti. Žao mi je što sam morao postavljati ova pitanja tužiteljstvu, jer je zbilja tužno da se u 2017. godini moramo baviti i ovim pitanjima, samo zato što do danas nisu razriješena“, kazao je za naš portal zastupnik Sajević.

Pitanje uz obrazloženje prenijet ćemo u cijelosti, a dodajmo kako je Sajević uz ovo pitanje svoje nezadovoljstvo iskazao zbog propusta županijskog zavoda za zapošljavanje te pitao koji su razlozi zašto županijski zavod u protekloj godini nije biodio programa YEP-a i nije ostvario prihod od gotovo 850 000 KM te uputio inicijativu prema Ministarstvu gospodarstva ŽSB da za narednu proračunsku godinu osmisli i u proračunu predvidi financijska sredstva za program poticaja najboljih start-up programa.

Pitanje za: Tužiteljstvo BiH/FBiH/ŽSB 

Tijekom Domovinskog rata i potpune blokade Lašvanske doline koja je trajala 316 dana u Vitezu su ubijena 653 vojnika i civila Hrvata. Među 78 ubijenih civila bilo je 21 dijete. Ranjeno je  više od dvije tisuće vojnika i civila, ostalo je 328 udovica, 22 djece bez oba, a 431 dijete  bez jednog roditelja. S područja općine Vitez, dijela pod kontrolom A BiH prognano je 507 hrvatskih obitelji, odnosno 1519 osoba, njihova imovina je opljačkana, a srušeno je ili zapaljeno 530 stambenih objekata, vlasništvo Hrvata.

Što se poduzelo i što se poduzima po pitanju procesuiranja ratnih zločina koji su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima Viteza? Zašto nakon 23 godine nitko nije procesuiran zbog zločina počinjenih u Križančevom Selu, Buhinim Kućama, Kamenjačama, Zabilju/Brdu? Zašto Tužiteljstvo BiH/FBiH/ŽSB zanemaruje stravične zločine nad Hrvatima Viteza?

Obrazloženje:

Proteklog mjeseca (22. prosinca) u Vitezu je obilježena 23. tužna godišnjica stradanja Hrvata u Križančevu Selu i zločina koji su pripadnici Armije BiH počinili nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i nad hrvatskom imovinom 22. prosinca 1993. godine. Naime, tog je dana Armija BiH, u maglovito praskozorje, neposredno nakon odlaska konvoja „Bijeli put“, nakon kratkih i žestokih borbi zaposjele ovo selo nadomak Viteza. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte teško oštetili, srušili ili zapalili. Ukupno je ubijeno 64 osobe hrvatske nacionalnosti, a u napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca, dok je 30 vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Počulica, na sjevernom dijelu općine Vitez, a kasnije u Zenicu gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag. A 39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, hrvatske javnosti, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu. Sva tijela su bila strahovito masakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje…, vidljivi su bili brojni tragovi mućenja…, i sve je to zabilježeno foto i videozapisima, te u zapisniku liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela, na čelu s primariusom dr. Franjom Tiboldom. Za ovaj zločin nitko nije procesuiran, a prema mojim saznanjima još uvijek nema ni najava o pokretanju istrage, o mogućim podizanjima optužnica za ove zločine, za ovo veliko hrvatsko stratište u bošnjačko-hrvatskom ratu.

9. siječnja, pod okriljem maglovite zimske noći, pripadnici A BiH upale su u prigradsko naselje Viteza Buhine Kuće i među vojnicima i civilima mještanima napravili pravi pokolj. Opljačkano je i zapaljeno na desetak kuća i gospodarskih objekata. Ubijeno je ukupno 27 vojnika i civila, a neki su uhićeni na spavanju, vezani žicom i svirepo mučeni i ubijeni. Za ubijene civile i zarobljene vojnike, za pljačku i palež, za što postoji i video dokumentacija, još uvijek nitko nije odgovarao niti je, do sada, proces istrage pokrenut. A tog tužnog i tragičnog dana, video zapisi inozemnih tv kuća, CNN-a BBC-ija… ubijenih civila, žena i staraca, koji leže ubijeni u dvorištima svojih domova, kuće i gospodarski objekti koji gore, obišli su cijeli svijet. Uz 27 ubijenih vojnika i civila još trideset vojnika i civila je lakše i teže ranjeno. Za ovaj zločin nitko nije procesuiran.

10. lipnja oko 20 sati i 45 minuta u viteško naselje Kamenjače doletjela je navođena granata s položaja Armije BiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je bio stacioniran i BBC. Zločin, velika tragedija, dogodio se u viteškom prigradskom naselju Kamenjače, gdje nikada nije bilo vojske ni vojnih objekata. Za ovaj zločin nitko nije procesuiran.

Pripadnici 7. muslimanske brigade iz sastava 3. korpusa A BiH, 5. rujna upali su u tranše HVO-a na liniji obrane Zabilje-Brdo, zauzeli nekoliko rovova, zarobili 14 pripadnika radnoga voda i odveli ih u nepoznato. Na video snimci koju posjeduje hrvatska strana, a snimka je djelo pripadnika A BiH, vidljivo je da su to učinili pripadnici zloglasne postrojbe EL mudžahid. Vidljivo je, također, da su svi uhićeni odvedeni živi, a tek nakon dva mjeseca, nakon brojnih prosvjeda pred bazom UNPROFOR-a u Biloj i pod pritiskom MCK, njihovi posmrtni ostaci, masakrirana tijela, predana su obiteljima. Za ovaj zločin nitko nije procesuiran.

Brojni su još zločini počinjeni nad Hrvatima Viteza od strane Armije BiH, a za koje nitko nije procesuiran. Pravda mora biti ista za sve, zločin je zločin, žrtva je žrtva i Tužiteljstvo ne smije biti pristrano i u službi zataškavanja ratnih zločina i iskrivljavanja povijesti. Dapače.