Zašto trebamo prestati davati svoje smeće siromašnima

Razmislimo o onome što doniramo – poštuje li tvoj dar osobe kojima će ići? Je li to tvoje smeće, ili je to žrtveni dar?

Razdoblje je ovo u kojem razmišljamo o potrebama drugih, ali i o tome da pojednostavnimo i očistimo – većinom naša srca, ali i naše domove. Ali prije no što smeće koje nam leži po kući ubacimo u veliku torbu kako bismo je donirali nekome u svom mjestu ili inozemstvu, zaustavimo se na trenutak i razmislimo što doniramo i zašto. Ono što stavljaš u kutiju, poštuje li to osobe kojima će ići? Je li to tvoje smeće, ili je to žrtveni dar?

Mislimo da činimo dobro jer „dajemo potrebitima“, a zapravo samo nalazimo izliku da se riješimo svog smeća. Ono što dajemo drugima trebalo bi im poručiti da su oni vrijedni.

Prije nekoliko godina čistila sam ormar i, između ostalog, u torbu natrpala i iznošen par hlača i nekoliko zamrljanih majica. Ali me je onda suprug zaustavio. „Ovo trebaš baciti u smeće“, rekao je. „Ne možeš ih nikome dati.“

Mučila me ta ideja da ih bacim u smeće, ali i potaknula na razmišljanje. Zašto dajem potrebitima one stvari za koje smatram da su previše loše da ih sama nosim ili previše stare da ih moja obitelj nosi? Zar oni koji trebaju odjeću ne zaslužuju bolje?

Da, zaslužuju. Nije smisao da proslijedimo dizajnersku odjeću ljudima koji nikada nisu čuli za marku Ralph Lauren ili Calvin Klein – ne, smisao je da se odnosimo prema našoj braći i sestrama s poštovanjem i potvrdimo njihovo dostojanstvo dajući im ono što mi sami cijenimo. Siromašni trpe mnoga poniženja: ovo je jedan od načina na koji ih možemo poštovati – odnositi se prema njima kao prema Isusu.

Odjeća, obuća i nakit možda nekome izgledaju kao beznačajne stvari, ali znače. Znače možda više siromašnima nego ikome drugome. Jer ono što nosimo i kako se predstavljamo nam daje osjećaj vlastite vrijednosti, samopoštovanja i pripadanja.

Kad sam posjetila Etiopiju, jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu, taknula me ljepota i dostojanstvo ljudi, posebno žena. Toliko njih nema vode ni struje, imaju vrlo malo hrane, žive u improviziranim kućicama s blatnim podom i s djecom koju trebaju prehraniti, ali se ipak ukrašavaju raznobojnim šalovima i nakitom, i često nalakiraju nokte. Njihova je odjeća bila čista, a na misi su obukle tradicionalnu odjeću koja je bila besprijekorno bijela.

Bili oni u drugoj državi ili u našoj blizini, potrebiti vole izgledati i osjećati se dobro, baš kao ti i ja. Trebaju dobre stvari zbog praktičnih razloga: za razgovore za posao, za odlazak u crkvu i za svakodnevni život.

Kad budete ovoga došašća čistili svoj ormar kako biste napravili mjesta za nove stvari koje ćete dobiti ispod bora ili tijekom nove godine, donirajte nešto svoje odjeće za posebne prigode ili nekoliko pari rijetko nošene obuće koja vam stoji u kutu ormara. Donirajte haljinu na kojoj će vam biti zahvalna siromašna žena u Ghani. Darujte lijepi džemper koji ne nosite često da bi čovjek u vašem gradu mogao promijeniti onaj iznošeni koji ima.

Da se razumijemo, nema ništa loše u second hand odjeći. Mnogi je od nas rado odabiru i redovito kupuju. Ali postoji razlika između second hand odjeće i smeća. Zamrljanu, iskidanu i iznošenu odjeću stavite na jednu drugu hrpu i nemojte je slati potrebitima. To vrijedi i za kućne aparate, tehnologiju, igračke, čak i hranu.

Ipak ostajemo u dilemi: što učiniti s hrpom našeg smeća? Pa, neke stvari trebaju ići ravno u kantu za smeće. Ali možemo početi razmišljati kreativno. Možemo li popraviti ili ponovno upotrijebiti nešto? Možemo li to upotrijebiti na drugačiji način ili reciklirati?

Prije nekoliko godina mala tvrtka koja prodaje dječju odjeću poslala mi je džempere za moje kćeri. Odjeća je bila napravljena od džempera za odrasle koji su bili poslani na odlagalište smeća i sačuvani, izrezani i zašiveni u jedinstvene i predivne dječje džempere.

To je doista iznad moje razine vještina, ali smisao je: razmišljajmo o svojim stvarima od trenutka kada ih kupimo do njihove posljednje destinacije. I nemojmo davati od našeg smeća, već od onoga što volimo i koristimo. Jedan je to od načina na koji možemo međusobno pokazati milosrđe. Što je, prije svega, smisao ove nove godine.

Zoe Romanowsky

Prethodni članakPotreban konobar
Sljedeći članakSud u Rusiji primio zahtjev za zabranu Facebooka u toj zemlji