Zaštita i kontrola djece na Internetu

Danas je u prostorijama Sveučilišta “Vitez” u Travniku održana press konferencija u povodu početka kampanje “Zaštita i kontrola djece na internetu”.

Novinarima su se obratili predstavnici institucija koje učestvuju u realizaciji ovog projekta – rektor Univerziteta prof. dr. Mirko Puljić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Srednjobosanske županije gospodin Nikola Grubešić, policijski komesar Sulejman Tukar te pomoćnik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanske županije.

Svi učesnici konferencije su u svom obraćanju naglasili aktualnost i važnost ovog projekta, koji je prije svega usmjeren na roditelje djece i omladinu školskog uzrasta. Naglasili su da se kroz provedbu ovih aktivnosti nastoji usmjeriti percepcija roditelja na prisutnost problema zlouporabe interneta, te ih obučiti za efikasnu kontrolu i zaštitu djece koja koriste internet. U tom smislu, a u suradnji s poduzećem „Microsoft BiH“ biti će podijeljen i određen broj softverskih programa koji omogućuju selekciju neprimjernih sadržaja.

U nastavku realizacije planiranih aktivnosti izvršit će se obuka preko 300 edukatora, koji će po dobivanju certifikata o završenoj obuci posjećivati škole i roditelje te ih upoznati o opasnostima koje sa sobom nosi uporaba interneta i načinima izbjegavanja takvih opasnosti. Radi se prije svega o slučajevima krađe i zlouporabe osobnih podataka djece te članova njihove obitelji, prevarama prilikom kupovine putem interneta, „hakiranje“ faccebook profila i objavljivanje neprimjernih sadržaja, zatim zlouporabi djece i maloljetnika zbog pornografije, a u najtežim slučajevima i dogovor za susret s pedofilima koji završavaju seksualnim iskorištavanjem. Nisu zanemarivi ni slučajevi vršnjačkog nasilja, zatim govor mržnje kojem su najmlađi svakodnevno izloženi, te drugi brojni slučajevi neprimjernog korištenja i zlouporabe interneta.