Započeli sastanci oko formiranja vlasti

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je da je započeo bilateralne sastanke s predsjednicima drugih stranaka o formiranju Vijeća ministara te da očekuje kako će do kraja tjedna biti finalizirana ideja o njihovom zajedničkom sastanku.

Čović je potvrdio da HDZBiH i dalje predlaže Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara, naglašavajući da kada se utvrdi koncept Vijeća ministara neće biti teško izabrati predsjedavajućeg, prenose mediji.

“Imamo vrlo jasan koncept da predsjedavajući treba da bude iz reda Hrvata, a to pripada HDZ-u. Hrvatski blok treba dobiti još dva ministarstva, četiri ministarstva trebaju pripasti srpskom bloku i tri bošnjačkom”, precizirao je Čović dodavši da je potrebno postići i dogovor o rotaciji u Vijeću ministara.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da očekuje kako će narednih dana biti zakazan sastanak o formiranju Vijeća ministara na kojem bi, osim njega, sudjelovali i lideri HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik i SDP Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, SDA još nije zauzimao stav kada je u pitanju osoba koja bi bila predsjedavajući Vijeća ministara, ali postoje određene rezerve prema nekim kandidatima.

“U dosadašnjoj praksi imenovanja Savjeta ministara obično smo uvažavali kandidate iz reda drugih naroda, bez obzira koliko se nekada slagali ili ne”, kazao je Tihić.

On je istaknuo kako sada treba razgovarati o tome koja će pozicija pripasti kojoj stranci, a tek onda na red dolaze osobe.

Predsjednik SDA suglasan je s ocjenama da je neprihvatljivo da BiH skoro godinu dana od izbora nema Vijeće ministara i navodi kako je osobno činio i čini sve da dođe do sastanaka i dijaloga, te nudi rješenja i kompromise.

Odgovarajući na zahtjeve HDZBiH i njegovog lidera Dragana Čovića za prekomponiranjem federalne vlade Tihić je rekao da u SDA i platformi za sada smatraju kako nema razloga za njezinu rekonstrukciju.

“Pozicije koje pripadaju Hrvatima trebaju pripasti strankama koje nose većinski izborni hrvatski legitimitet”, rekao je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, javio je BHT.

On je dodao da će uskoro izaći s novim prijedlogom, ali nije želio precizirati o čemu se radi. Međutim, suština je da mjesto predsjedavajućeg treba pripasti HDZBiH ili HDZ 1990, te da njima trebaju pripasti još dva ministarska mjesta.

“Četiri ministarska mjesta trebaju pripasti strankama iz Republike Srpske, a tri ministarska mjesta trebaju pripasti Bošnjacima”, precizirao je Ljubić.

Prema nekim najavama, sastanci predsjednika političkih stranaka trebali bi biti nastavljeni i u narednim danima.