Započeo popis stanovništva i u Vitezu

Popis stanovništva i domaćinstava u BiH počeo je jutros u 9 sati i trajat će do 15. listopada. Popis će biti vršen svaki dan od 9 do 21 sat, a popisivači će voditi računa da u domaćinstva sa zaposlenim osobama, dođu u popodnevnim satima.

Prvi rezultati popisa očekuju se nakon 90 dana a na popisu je angažirano oko 19.000 popisivača, te oko šest tisuća kontrolora i rezervnih popisivača. Čitav proces, kako je to zakonski propisano, koštat će najmanje 46 milijuna KM od čega je 7,5 milijuna eura grant Europske komisije. Za popis u BiH je otiskano pet milijuna popisnica, svi materijali su otiskani na tri jezika i dva pisma. Cilj popisa je ustanoviti broj stanovnika za cijelu BiH, kao i po svim teritorijalnim nivoima – naseljima, općinama, gradovima, županijama i entitetima, njihova demografska, etnička, obrazovna, ekonomska i druga obilježja, broj domaćinstava, obitelji i njihove karakteristike i podaci o stambenom fondu.

Na području općine Vitez za popis stanovništva angažirana su 134 popisivača.

Kako nam je potvrdila predsjednica općinskog popisnog povjerenstva Ivana Rajić-Mišković, među njma je jako puno visoko obrazovanih kadrova, koji su s uspjehom završili potrebnu obuku. Iz općinskog povjerenstva mole građane Viteza, da se odazovu popisu a za sve nejasnoće, mogu se obratiti na broj telefona 710-028, svakodnevno od 9 do 21 sat.