Započeli razgovori predstavnika Viteza i Zenice o problemu vodoopskrbe

Već smo pisali kako je u petak, 25. listopada 2013. godine u uredu načelnike Općine Zenice održan sastanak na temu vodoopskrbe općina Vitez i Zenica.

Sastanku su nazočili načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović i načelnik Općine Vitez, Advan Akeljić, kao i direktor “ViK”-a d.o.o. Zenica, Ekrem Kahreman i direktor “Vitkoma” d.o.o. Vitez, Dragan Stojak.

Načelnik Općine Vitez, zbog činjenice da predsjednik Općinskog vijeća Općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić nije mogao nazočiti sastanku, insistirao je da se samo otvore teme za razgovor, a da se konkretan dogovor po pojedinim stavkama utvrdi na sastanku koji se treba održati u narednih desetak dana.

Predstavnici Općine Vitez iznijeli su činjenicu da Općina Vitez ima problem s količinom vode koju dobiva s izvorišta Krušćica, te da se traži od nadležnih institucija iz Zenice da se Vitezu ustupe veće količine vode s navedenog izvorišta, kako bi prestale svakodnevne redukcije.

Donesen je Zaključak da direktori navedenih komunalnih poduzeća što žurnije pokušaju naći tehničko rješenje navedenog problema.

Istaknuto je da će Općina Vitez nastaviti pravnu bitku vezanu za koncesiju nad izvorištem Krušćica (trenutno je “Vitkom” d.o.o. tužio Federalnu Vladu kao i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva).

Razgovaralo se i o zahvatanju dodatnih količina vode Krušćičke planine (izvorište Tromošnica). Istaknut je zahtjev Vitkoma da nosilac koncesije nad navedenim izvorištem može biti isključivo “Vitkom”.

Također, razgovarano je i o elaboratu o zaštitnim zonama izvorišta Krušćica, kao i o projektu Plava voda (načelnik općine Zenica informirao je nazočne o aktivnostima vezanim za navedeni projekt).

Danas je u Zenici trebao biti održan sastanak načelnika dvije općine sa predstavnicima EBR-da i drugih institucija vezanih za realizaciju projekta Plava voda.

Dogovoreno je da se idući sastanak na temu problematike vodoopskrbe održi u što skorije vrijeme.