Započeli novi deminerski radovi u Vitezu

Općina Vitez započela je nove deminerske radove otvaranjem projekta “Šehov gaj – Lazine 4” MAC ID 6704.

Projekt takozvanog Humanitarnog deminiranja u cijelosti sufinanciraju vlada Njemačke i Općina Vitez iz namjenskih sredstava Civilne zaštite.

Vlada Njemačke je odabrala navedene projekte prvenstveno zbog ugroženosti i opasnosti po zdravlje stanovništva, dio lokacija je prethodno bio ograđen polutrajnom ogradom, kao i zbog činjenice da se općina obvezala na sufinanciranje i izvršila kvalitetnu pripremu projekata.

“Ukupna površina koja će se deminirati iznosi 75.435 četvornih metara, a odnosi se na projekte “Šehov gaj – Lazine 2”, “Šehov gaj – Lazine 3”, “Šehov gaj – Lazine 4”, i “Grabalji-Sadovače-Zabilje”. Vrijednost radova iznosi oko 200 000 KM, a rok za okončanje radova je kraj kalendarske godine”, potvrdili su Feni iz Službe za civilnu zaštitu Općine Vitez.

Pored navedenog, postoji velika vjerovatnoća da još jedan projekt na području općine Vitez, u površini od 51.639 metara četvornih bude uzet u rad do kraja godine, što ovisi o financijskim sredstvima donatora.

Također, pri kraju su radovi na projektu deminiranja “Sadovače – Zabiljsko polje 3” u površini od 55.108 metara četvornih, a radove izvod deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite.