Započeli Andrićevi dani u Travniku

Kulturna manifestacija „Andrićevi dani” utemeljena je u Travniku 1976. godine. Počinjala je 9. listopada, na dan Andrićeva rođenja, i trajala do 9. studenog. Manifestacija je priređivana do 1990. godine. Programski sadržaji i seriozna organizacija priskrbili su joj reputaciju relevantne kulturne manifestacije i izvan BiH.

Od 1996. godine Manifestacija ima više simbolički karakter. Nekoliko kulturnih ustanova, udruženja građana i pojedinaca partikularno je priređivalo dosta skromne kulturne događaje, najviše u svrhu očuvanja njezinog kontinuiteta.
U 2011. godinie JU Gradska biblioteka, JU Zavičajni muzej Travnik, HKD „Napredak”, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik i Edukacijski fakultet Travnik koordinirano su pristupili organizaciji Manifestacije te je u sadržajnom smislu bitno obogatili.

Manifestacija se 2012. godine odvijala pod egidom „120 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića”.

„Andrićevi dani” tradicionalno počinju 9. listopada, na dan rođenja nobelovca, i u trajanju od mjesec dana (do 9. studenog) program se odvija na više lokacija na području općine Travnik, u gradskim i prigradskim naseljima.
Kulturni i umjetnički programi unutar Manifestacije u najvećem dijelu tematiziraju u različitim formama književno djelo i životopis Ive Andrića. Program manifestacije sastoji se od književnih, znanstvenih, izložbenih, kazališnih, likovnih, glazbenih i ostalih događaja.

Kulturna manifestacija „Andrićevi dani” doprinosi kulturološkoj kvaliteti i intenziviranju kulturnog i javnog života, kulturološkom obrazovanju publike, većoj i kvalitetnijoj ponudi kulturnih i umjetničkih programa u Travniku i samoj turističkoj promociji grada. Glavna svrha manifestacije je popularizacija književnog djela nobelovca Ive Andrića.