Započele prijave za instruktore i popisivače na području općine Vitez

Javnim pozivom popisna povjerenstva općina/gradova pozvala su sve zainteresirane kandidate da se prijave za obavljanje poslova općinskih instruktora i popisivača u provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, priopćeno je iz Agencije za statistiku.

Zainteresirani građani mogu se prijavljivati od 11. do 31. srpnja, svakog radnog dana, od 10.00 do 15.00 sati, tako što će osobno doći u prostorije popisnih povjerenstava općina/gradova i popuniti prijavu. U Vitezu su prijave započele u ponedjeljak, 15. srpnja, jer prostorije za rad popisnog povjerenstva nisu bile osigurane ranije. Prijaviti se možete u prostorijama popisnog povjerenstva općine Vitez, u zgradi Zavoda za zapošljavanje i MUP-a.

Javni poziv trebao bi biti objavljen u medijima, na službenim web-stranicama statističkih institucija u BiH, te oglasnim pločama i web stranicama općina i gradova.

Kandidate biraju popisna povjerenstva lokalne samouprave, a kriteriji za izbor popisivača i općinskih/gradskih instruktora propisuju da kandidat treba da bude državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, te da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada. Iz Agencije poručuju da će prednost imati nezaposleni.

Za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, bit će angažirano 18.879 popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažirani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata.

Bit će angažirano i 2.464 općinskih instruktora, od koji će svaki biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači će po jednom popunjenom obrascu kao naknadu dobiti od 1,75 do 1,95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču, s tim da najniža zarada može biti 280 KM.

Kandidati za popisivače i općinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisno povjerenstvo lokalne samouprave zatim imenuje izabrane kandidate i one koji će im biti zamjena.

Imenovani popisivači i instruktori potpisat će ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.