Zapalio se pred Veleposlanstvom Hrvatske u Sarajevu

Konjičanin Sakib Balić (43) zapalio se danas poslije podne ispred zgrade Veleposlanstva Hrvatske u središtu Sarajeva nakon što je bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s nekim od predstavnika Hrvatske, potvrđeno je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Balić, koji je u ratu bio pripadnik HOS-a, zadobio je teške opekline i smješten je na Odjeljenju plastične kirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Pacijent je zadobio teške i duboke opekline obje noge. Ozlijede su izuzetno teške. Sada se obrađuju i on će se dugo zadržati u bolnici”, kazala je Biljana Jandrić, glasnogovornik KCUS, koja nije mogla precizirati je li Balić životno ugrožen.

Sakib se spalio oko 13.50 u Ulici Mehmeda Spahe, na mjestu koje se nalazi preko puta Federalne uprave policije (FUP).

“Policajci FUP-a koji rade na osiguranju okolnih zgrada odmah su pritrčali i ugasili vatru na njemu, ali je ipak zadobio teže opekline po nogama. Odmah je prebačen kolima Hitne pomoći u bolnicu”, kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Policajci FUP-a koji dežuraju u blizini hrvatskog veleposlanstva tvrde da je Balić prije nego što se zapalio pokušao ući u zgradu Veleposlanstva.

“On je navodno sudjelovao u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Tražio je da ga netko primi u veleposlanstvu. Tražio je neka svoja prava i pomoć. Navodno, ovi iz veleposlanstva su ga ‘otkačili’. Tada je uzeo malu flašu, od pola litra, polio se, valjda benzinom, i zapalio se. Kolege su odmah pritrčale i ugasile vatru, ali ipak ne tako brzo da ostane neozlijeđen”, kazao je jedan od policajaca dopisniku Nezavisnih novina.

Policajci su istakli da je Balić pripadnicima osiguranja hrvatskog veleposlanstva i ranije bio poznat.

“Navodno je ranije pokušavao upasti i kod kardinala Puljića. Valjda je dolazio i ranije. Kažu da je o tim njegovim pokušajima sve znala i SIPA. Šteta da nitko nije reagirao ranije i da ga smjeste na neko liječenje”, kazao je jedan od policajaca.

Iz MUP-a KS u četvrtak nisu mogli službeno kazati koji su motivi ovog samozapaljivanja, jer je Balić bio uspavan lijekovima protiv bolova te nije mogao razgovarati s istražiteljima. Nitko iz veleposlanstva Hrvatske u BiH nije  mogao reći više podataka jer nisu dobili izvještaj iz policije.

Sakib Balić nedavno je u ispovijesti za “Nezavisne novine” govorio o svom učešću u ratnim zločinima nad Srbima u Pazariću, kod Hadžića. Prema njegovim riječima, on je u proteklom ratu bio u sastavu HOS-a, te je zajedno sa svojim suborcima odbio  strijeljati srpske civile u selu Ferhatlije, kod Konjica. Potvrdio je da je prisustvovao ubojstvu jednog srpskog civila. Balić je tada kazao da je za vrijeme Domovinskog rata bio dobrovoljac HOS-a, a da se nakon završetka rata u Hrvatskoj u okviru HOS-a borio u BiH. Kazao je i da je nakon rata zaboravljen i od BiH i od Hrvatske, te da u Konjicu živi kao propali slučaj.

Prije 15 dana još jedan bivši borac se zapalio. Bio je to Sabahudin Ćosić iz Kaknja, koji se 23. prosinca prošle godine polio benzinom ispred zgrade kantonalne vlade u Sarajevu. Ćosić se zapalio zbog neimaštine, ali je prošao s lakšim ozlijedama.