ZAPADNO-HERCEGOVAČKA ŽUPANIJA ZA PRIMJER: Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje oslobodit će tvrtke od plaćanja naknada

Prijedlog mjera koje možete pročitati u nastavku usuglašene su između gradova i općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj. U prijedlogu su sudjelovali gradovi Široki Brijeg i Ljubuški i općine Posušje i Grude.

Mjere koje se predlažu detaljnije će se razraditi i uputit na Gradsko vijeće, bar što se tiče Širokog Brijega, priopćeno je iz ovoga Grada, a sličnno je tza medije potvrdio i gradonačelnik Ljubuškog, Nevenko Barbarić.

Predložene mjere imaju dvije faze.

Prva faza će se primjenjivati od 1. travnja i odnosi na sljedeće:

Mjere iz područja mjerodavnosti gradova i općina prema fizičkim i pravnim osobama kojima je OBUSTAVLJEN rad za vrijeme trajanje prirodne nesreće prouzročene pojavom koronavirusa, temeljem zapovijedi stožera civilne zaštite.

  1. Oslobađanje od plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu
  2. Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja
  3. Oslobađanje obveze plaćanja svih zakupnina prema gradovima i općinama za vrijeme trajanja prirodne nesreće
  4. Omogućavanje plaćanja svih obaveza prema gradovima i općinama nastalim do 1. 1. 2020. u mjesečnim obrocima bez kamata do kraja 2020. godine
  5. Obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirode nesreće (Bilo da su pokrenuti od strane gradova i općina ili javnih poduzeća i ustanova)

Druga faza primjenjivala bi se od 1. svibnja.

Osiguranje minimalne plaće u iznosu od 300,00 KM za poduzetnike obrtnike i zaposlenike kojima je obustavljen rad temeljem odluka stožera civilne zaštite. Mjera će se primjenjivati za vrijeme trajanja obustavljenog poslovanja, a najdulje dva mjeseca.