Zakletvu položilo 20 kadeta SIPA-e

Peta generacija kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) položila je danas zakletvu čime je službeno počeo njihov rad u SIPA-i.

Kadeti, njih 20, zakletvu je položilo pred državnim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem. Mektić je kazao da se od kadeta očekuje da rade profesionalno, požrtvovno i u skladu sa svim izazovima i standardima koje zahtijeva odgovorna profesija.

– Biti policijski službenik je čast, ali i obveza. Policijski službenici moraju uvijek, na svakom mjestu, biti primjer, istaknuo je u obraćanju Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je naglasio da je ovo znak da se SIPA podmlađuje, jača i priprema za sve izazove koji se nalaze pred njom. Izazovi su, rekao je, veliki, ali su velika i očekivanja od SIPA-e kao ključne policijske agencije u borbi protiv najtežih oblika organiziranog kriminala i terorizma.

– Uniforma i značka koju nosite donosi vam i veliku odgovornost. Ne dozvolite da bilo što ukalja vašu čast, da naruši ugled Agencije u kojoj radite i države kojoj služite. Vi ste od danas ogledalo ove agencije. Budite dosljedni u primjeni zakona, hrabri u suprotstavljanju kriminalu i u izvršavanju policijskih poslova, poručio je Mektić.

Direktor SIPA-e Perica Stanić je također naglasio kako je policijski poziv velika čast, ali i velika obveza. Kadetima je kazao da su od danas dio ozbiljnog sustava te da se od njih očekuje da svoj posao obavljaju zakonito, profesionalno i časno, i da budu u službi građana.

– Od vas očekujem da uvijek vodite računa o svom ponašanju i tako čuvate svoj, ali i ugled SIPA-e, naglasio je Stanić.

U ime kadeta Nikola Ćevriz je rekao da su pred njima velike obveze i izazovi. Naglasio je da samo temeljan i ozbiljan pristup može biti jamac uspješnog i kvalitetnog obavljanja zadataka.

Kadeti su nakon izbora u okviru natječajne procedure za prijem u SIPA-u, završili četveromjesečnu osnovnu policijsku obuku za stjecanje čina mlađi inspektor, koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.