Zajednički apel Vijeća učenika i Vijeća roditelja Srednje škole “Vitez” povodom problema pasa lutalica

Na području općine Vitez permanentno je izražen problem pasa lutalica, koji u određenim vremenskim razdobljima eskalira.

Portal Vitez.info u više je navrata pisao o ovom problemu, a nekoliko puta je primijećeno kako i s drugih područja općine Vitez, ali i iz drugih općina neodgovorni građani dovoze pse i ostavljaju ih po gradskim ulicama i cestama općine Vitez.

Još 2013. godine neformalna skupina građana iz Viteza je pokrenula peticiju koja je imala za cilj problem zbrinjavanja pasa lutalica.

Općina Vitez je bila suočena i s plaćanjem odštetnih zahtjeva zbog napad pasa, a sa sličnim problemom su se suočile i druge općine u BiH.

Povod ovom tekstu je opisani problem, ali i zajednički apel Vijeća učenika i Vijeća roditelja Srednje škole “Vitez”, koji su uputili putem portala Vitez.info.

Psi lutalice

“U našem malom mjestu, Vitezu, stvorila se nova opasnost koja nažalost straši i najmlađe stanovnike.

Riječ je o psima lutalicama čiji se broj znatno povećao i lutaju po cijelome gradu. Nedavno smo bili svjedoci sa slučajem u kojem je čopor pasa ispred srednje škole napao učenicu prvog razreda i to nažalost nije prvi ni, bojimo se, posljednji slučaj. Pored toga što su psi mnogima omiljene životinje, važno je naglasiti kako ih se treba i čuvati jer prijete prenošenjem bolesti ugrizima, agresivnosti, razdražljivosti i predstavljaju strah ponajviše za školarce koji idu sami u školu.

Upravo zbog pasa, mnogi roditelji moraju automobilima dovoziti djecu u školu gdje i školsko dvorište nije sigurno budući da su psi u čoporima tamo najkoncentriraniji.

Dolazi nam zima, a što to znači?
-Manje hrane, vode, hladnoća; psi postaju razdražljiviji i ugibaju po gradu od gladi i hladnoće te postaju još veća opasnost. Do ovog stanja u našem gradu došlo je zbog napuštanja pasa od strane njihovih vlasnika te njihovog ostavljanja po svim dijelovima grada; kraj kontejnera, gradskog groblja, u parkovima, školskim dvorištima… Možemo li mi što učiniti da to zaustavimo?

Apeliramo da razmislite kakvu odgovornost znači imati psa i da ne ostavljate ljubimce u gradu i napuštenim okolicama i tako ne ugrožavate dobrobit naše zajednice te život životinje za koju ste prvotno preuzeli odgovornost. Obratite se obližnjem azilu ili veterinarskoj stanici čiji nadležni bi vam trebali ponuditi rješenje. Ukoliko ste svjedok ostavljanja životinje na navedenim mjestima, obratite se općinskim institucijama koje su zadužene za kažnjavanje.

Budite odgovorni prema vašim ljubimcima i vašoj zajednici! Nemojmo biti razlog zašto neko dijete ne smije sigurno koračati do škole!”, poručili su u zajedničkom apelu Vijeće učenika i Vijeće roditelja Srednje škole “Vitez”.