Zahvaljujući Bruxellesu i Europskoj uniji Vitez rješava pitanje otpada i toplifikacije grada

Zahvaljujući pomoći Bruxellesa, odnosno Europske unije, Vitez će napokon riješiti problem otpada i gradskog grijanja. Naime, kako neslužbeno doznajemo vrhunski tim stručnjaka oformljen u Općini Vitez proteklih je tri mjeseca vrijedno radio na pripremi projektne dokumentacije i pisanju projekta „Naša sreća, topli Vitez bez smeća“. Naime, projekt navodno podrazumijeva izgradnju ekološki prihvatljive spalionice, tako da bi u suštini rješavanjem otpada dobili grijanje, a vrijednost projekta još nije obznanjena, iako je sigurno višemilijunska. Uz navedene prednosti, ne smije se zanemariti ni činjenica da bi se realizacijom ovakvog projekta zaposlilo i dodatnih 30-50 osoba. Napori općinskih struktura u uspostavljanju odnosa s Bruxellesom urodili su plodom i mukotrpan rad će se napokon isplatiti.

Podrška kroz program IPA 2007.-2011. za sektor životne sredine iznosi oko 90 milijuna eura. Otprilike 82 milijuna eura odnosi se na investicije u oblasti infrastrukture za upravljanje i tretiranje čvrstog otpada i voda/otpadnih voda, dok je 8 milijuna eura namijenjeno izgradnji institucija u procesu usklađivanja s i sprovođenja EU acquis-a.

Neslužbeno, povjerenstvo Europske unije, sastavljeno od vrsnih stručnjaka ocijenilo je ovaj projekt jednim od najboljih koji su do sada imali priliku vidjeti, te dali zeleno svjetlo za njegovu realizaciju. A u kuloarima se spominje kako će vrhunski tim stručnjaka oformljen u Općini Vitez, njih ukupno 5, biti nominirani tijekom ovoga tjedna za najviše općinsko priznanje, Grb Općine Vitez.

Treba naglasiti kako je problem predstavljala lokacija spalionice i postrojenja, ali u dogovoru s rukovodstvom tvrtke “Impregnacija-Holz” predstavnici Općine Vitez riješili su i taj problem, na zadovoljstvo svih. Impregnacija će dio proizvodnje prebaciti u Zavidoviće, a softveri su već izmješteni u Austriju. Ako je vjerovati našem izvoru, tim stručnjaka koji je radio na ovom projektu navodno pokušava na sličan način postići dogovor i s PS “Vitezit”.

Vrijedi istaknuti kako je od završetka rata u Bosni i Hercegovini, Europska unija za BiH osigurala više od 3 milijarde eura sredstava pomoći. Ova sredstva isplaćena su za neposredne i strateške potrebe građana BiH.

  • U periodu 1995 – 2000, akcent je bio na humanitarnoj pomoći, povratku izbjeglica i obnovi fizičke infrastrukture.
  • Nakon toga, EU fondovi bili su usmjereni ka uspostavljanju i razvoju institucija, te političkih i privrednih sustava koji pomažu da Bosna i Hercegovina postane potpuno funkcionalna država.
  • Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u lipnju 2008., sredstva EU usmjeravana su prvenstveno putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) kao pomoć Bosni i Hercegovini u prilagođavanju privrednog, političkog, bezbjednosnog i društvenog sistema zahtjevima budućeg članstva u EU.

Bilo kako bilo, ovoj će se vijesti sasvim sigurno najviše razveseliti mališane koji se neće morati smrzavati u školama, a ponajviše će rastužiti redakciju našeg portala, jer ćemo ostati bez nekoliko informacija tijekom godine, o velikim količinama složenih drva u gradskom području. No, ono što nas posebno žalosti je činjenica da smo uzalud pripremali natječaj za najljepše složenu kamaru drva, u užem gradskom području.

Ipak, raduje nas da se pokazalo kako Vitez ipak može konzumirati i realizirati toliko često spominjane programe Europske unije.

Hvala Europo, hvala Jeansu-Claudiusu Junckeru, hvala stručnjaci, hvala Općino.

Prethodni članakImenovana nova Vlada Federacije F BiH, usvojen proračun
Sljedeći članakPreko Google Street Viewa otplovite Dunavom od Bratislave do Černavode