Zahvale veleposlaniku Ivanu Del Vechiju

Nakon što su službeno, institucionalno, u oproštajni posjet primili dosadašnjeg veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, Ivana Del Vechija, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, dr. Dragan Čović, to su učinili i Hrvati Viteza i drugih općina Lašvanske doline.

Naime,  u organizaciji Udruge poslodavaca Viteza, u utorak poslije podne u ovom srednjobosanskom gradu priređen je oproštajni ručak i druženje dvadesetak Hrvata s ovoga područja, uglednika i dužnosnika iz svih oblasti života i rada, s odlazećim veleposlanikom, Ivanom Del Vechijom.

Razlog organiziranja zajedničkog ručka i prijateljskog druženja bio je, kako su organizatori kazali, oprostiti se, a prije svega zahvaliti se „našem poštovanom Ivanu na svemu što je za Hrvate Viteza i Lašvanske doline činio i učinio“. A istaknuli su, činjenog i učinjenog i izvan svojih profesionalnih obveza je daleko više nego što „jedna mala sredina kao što je Vitez, ili Lašvanska dolina, mogu očekivati od bilo kojeg veleposlanika, pa i od veleposlanika nama drage Republike Hrvatske“.

U obraćanju domaćina veleposlaniku Ivanu Del Vechiju naglašeno je kako su u Vitez dolazili svi dosadašnji veleposlanici  Republike Hrvatske, jer ovaj kraj, Vitez i Lašvanska dolina, su paradigma krvave borbe Hrvata u BiH  za svoj opstanak, ali i kasnije činjenih koraka – političkih, gospodarskih…- za svoj opstanak na rodnoj grudi, ali i koraka i iskoraka za suživot sa susjedima Bošnjacima. No, većina veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini ispunjavala je svoje profesionalne, veleposlaničke obveze, „ali je samo naš poštovani prijatelj Ivan činio i daleko više od profesionalnih obveza, i mi ne smijemo i nikada nećemo zaboraviti.” Naznačene su njegove brojne uspješne aktivnosti  a posebno je apostrofiran Konzulat Republike Hrvatske otvoren prošle godine u Vitezu, za što velike zasluge pripadaju upravo veleposlaniku Ivanu Del Vechiju.

Organizirani ručak, druženje, izrečene mu pohvale i zahvale, veleposlanik je primio vrlo emotivno, zahvalio se, a onda u kratim crtama pojasnio svoje viđenje, prije svega političko, stanja u Bosni i Hercegovini. A sukus njegovog obraćanja mogao bi biti:

U Bosni i  Hercegovini nikako da zaživi logika, jednostavno rečeno, ne vide je, ili je bolje reći, ne žele je vidjeti, ne uvažavaju je. Ne želi se racionalno gledati na Bosnu i Hercegovinu. Ne želi se i u praksi, u politici i u životu „vidjeti“ da je ovo zemlja tri konstitutivna i ravnopravna naroda. Te činjenice se moraju uvažiti, taj i takav iskorak napraviti i tek onda će Bosna i Hercegovina krenuti naprijed“  Hoće li?, Jasno, odgovor je ostao „visjeti u zraku“ s neskrivenim pesimizmom i od strane veleposlanika i Hrvata  koji su mu oproštaj i organizirali.

Druženje, razgovori, prije svega o BiH, o svim aspektima života i rada, o aktualnom stanju i perspektivama…, potrajalo je i više od tri sata. Skromni darovi uručeni su veleposlaniku, uz ostalo nove dvije monografije Viteza i Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, uz “doviđenja, a ne zbogom, prijatelju“.