Zagrebački studenti na studijskom putovanju u Bosni

Studenti treće i četvrte godine Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu sa svojim profesorima u četvrtak poslije podne doputovali su u Lašvansku dolinu. Riječ je o studijskom putovanju studenata na kolegijima „Jezik i kultura bosanskih franjevaca”, voditelja prof. dr. sc. Ive Pranjkovića i „Hrvatska ćirilička baština” prof. dr. sc. Matea Žagara. Studijsko putovanje traje pet dana, a studenti, njih četrdesetak sa svojim nastavnicima, nakon Bihaća, Ključa, svetišta svetog Ive u Podmilačju, franjevačkog samostana u Jajcu i u Rami, u četvrtak su u Lašvanskoj dolini najprije posjetili župnu crkvu u Ovčarevu, jednu od najljepših u Bosni, kako je studentima kazao profesor Mateo Žagar.

O povijesti ove župe i gradnji crkve posvećene svetom Mihovilu Arkanđelu, u kojoj je pokopan i njezin graditelj, poznati franjevac fra Jako Baltić, studentima su govorili profesori Ivo Pranjković i Mateo Žagar, te mjesni župnik fra Marinko Didak.

Studenti sa svojim profesorima u Travniku su posjetili rodnu kuću najpoznatijeg Travničanina, nobelovca Ive Andrića, Zemaljski muzej, te poznato svetište svetog Franje Asiškoga u Gučoj Gori i samostansku crkvu čiji je graditelj prije više od 150 godina također bio fra Jako Baltić.

O povijesti samostana, o stradanjima koje je pretrpio dolaskom partizana 1944. (zapaljen) i u nedavnom ratu kada su mnoge neprocjenjive vrijednosti (knjige, umjetnine, oltarska freske, vitraži… opljačkani, oštećeni, uništeni), uz gvardijana fra Dragu Pranješa, govorio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, prof. dr. fra Velimir Valjan, rođen u susjednoj župi Ovčarevo.

„Ovo je vrlo ambiciozno studijsko putovanje kakvo do sada nismo imali, a naša je zamisao bila vidjeti i posjetiti najvažnije franjevačke crkve i samostane u BiH, upoznati se s duhom franjevaštva i ovdašnjim franjevcima, s bogatom baštinom koju već vjekovima čuvaju i njeguju: I već sada mogu reći da su reakcije studenata i naših mlađih kolega vrlo povoljne, a studenti su, rekao bih, silno iznenađeni onim što su do sada ćuli i posebno vidjeli i doživjeli”, kazao nam je u Travniku prof. dr. Ivo Pranjković.

U četvrtak navečer, nakon kratkog posjeta Vitezu, gosti iz Zagreba otputovali su u Sarajevo gdje su u petak posjetili Filozofski fakultet, te obišli neke od sarajevskih znamenitosti. A kako nam je kazao profesor dr. Ivo Pranjković danas će (subota 18. svibnja) posjetiti znamenite franjevačke samostane u Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Fojnici te franjevačku Gimnaziju u Visokom. U nedjelju će obići Visoko (krunidbena crkva bosanskih kraljeva u Arnautovićima), te na putu za Zagreb svetište Gospe Olovske, Galeriju Šimun u Dubravama, te franjevački samostan u Tolisi.

Zvonimir Čilić / VL