ZAGREB: U ponedjeljak, 9. listopada, predstavljanje knjige „Znamenite osobe Doca, kolijevke hrvatske inteligencije“, autora Ivana Zeca

Predstavljanje knjige autora, zagrebačkog Travničanina, Ivana Zeca, „Znamenite osobe Doca, kolijevke hrvatske inteligencije“ bit će upriličeno u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, na adresi Bogovićeva 1, u ponedjeljak, 9. listopada, s početkom u 19,00 sati. 

Za hrvatski narod Bosne i Hercegovine Dolac nije predstavljao samo kolijevku njegove inteligencije, nego i mjesto okupljanja njegovih političkih opcija te mjesto Hrvatskog narodnog sabora na kojem su se zavjetovali raditi na sjedinjenju Bosne i Hercegovine s Hrvatskom. 

Nakladnik knjige je Forum Hrvata, a o knjizi će na predstavljanju uz autora, Ivana Zeca, govoriti profesor povijesti i saborski zastupnik Radoje Vidović te dr.sc. Ante Škegro. 

Knjiga donosi sedamdesetak različitih životopisa osoba podrijetlom iz župe Dolac čiji je društveni doprinos u velikoj mjeri bio prešućivan u periodu komunističke strahovlade, ali i nedovoljno istražen u postkomunističko doba te nastoji ispraviti ovu povijesnu nepravdu i omogućiti današnjem naraštaju da objektivno i kritički sagleda njihov rad i pronađe nadahnuće za vlastiti društveni angažman.

U vrijeme kada je više od 90% stanovništva Bosne i Hercegovine bilo nepismeno Dolac kraj Travnika podario je ovoj zemlji njene prve doktorande, profesore, ravnateljice i ravnatelje prosvjetnih, socijalnih i zdravstvenih zavoda i ustanova, književnike, umjetnike, vojskovođe i političke čelnike koji su znatno doprinijeli da se BiH otrgne iz zaostalosti i nepismenosti, u kojoj se našla uslijed dugogodišnje otomanske vladavine i vrati u krilo europskih civilizacijskih dostignuća, vrjednosta i stečevina gdje je prethodno i pripadala.