Zabrinuti mještani traže od Općine i OV Vitez odgovore i javnu raspravu o poduzeću Greta Green

Dvije mjesne zajednice s područja općine Vitez, Gačice i Večeriska, još 22. studenog 2016. godine uputile su općinskom načelniku, općinskom vijeću i službi za opću upravu Općine Vitez, a u kojemu se traži stav i mišljenje navedenih o otvaranju poduzeća „Greta Green“ d.o.o. u krugu PS „Vitezit“ Vitez.

Danas je pokrenuta i online peticija za kojom se traži održavanje javne rasprave prije otvaranja tvornice za reciklažu guma, u kojoj se, između ostalog, navodi kako nije održana javna rasprave, gdje bi se mogla izraziti i eventualna bojazan vezana za pokretanje ove proizvodnje.

„Kao stanovnici ove općine koji su važna ciljna skupina u cjelokupnom postupku, pozivamo sve osobe koje smatraju da nisu ispoštovane procedure kod izdavanja Okolinske dozvole da potpišu peticiju kako bi se obustavio postupak izgradnje postrojenja, dok se javnosti ne prezentira dokumentacija vezana uz tehnološke procese i opremu koja bi bila instalirana u predmetnom postrojenju. Nakon toga bi se konsultirale neovisne kuće, koje bi dale mišljenje u pogledu navodne“neškodljivosti“ cjelokupnog postrojenja“, stoji između ostalog u pozivu organizatora za potpisivanje javne peticije.

Peticiju možete pogledati i potpisati ukoliko želite OVDJE.

Dopis koje su MZ Gačice i MZ Večeriska uputile nadležnim općinskim strukturama prenosimo u cijelosti.

„Poštovani,

U razgovoru s mještanima naših mjesnih zajednica učestali su upiti „Što se to radi u Vitezitu?“. Među mještanima kruži informacija da je u krugu PS „Vitezit“ planirano otvaranje firme „Greta Green“ d.o.o. Vitez, kojoj bi osnovna djelatnost bila „reciklaža starih automobilskih guma“. Zbog bojazni da bi navedenom reciklažom došlo do povećanja zagađenja okoline i zraka, a što bi uzrokovalo i povećanje broja kancerogenih oboljenja, mještani negoduju.

Također, koliko smo upoznati sa zakonskim aktima nisu ispoštovane sve zakonske procedure: Nije održana javna rasprava, niti je tko tražio suglasnost od ove dvije mjesne zajednice, iako graničimo sa samim poduzećem.

Uvažavajući potrebe otvaranja novih radnih mjesta, tj. otvaranja novih poduzeća, a ističući i bojazni građana mjesnih zajednica, molimo Vas da preispitate sve rizike otvaranja ovakvog jednog pogona na prostoru općine Vitez, te da nas pismeno o ishodu ovoga obavijestite, jer smo i mi odgovorni prema našim mještanima.

S poštovanjem,

Predsjednik MZ Večeriska
Ivo Franić

Zamjenik predsjednika MZ Večeriska
Šaban Haskić

Predsjednik MZ Gačice
Josip Mlakić

Zamjenik predsjednika MZ
Selvedin Subašić

Podsjetimo, vitez.info je 26. svibnja objavio informaciju kako Greta Green planira graditi pogon za reciklažu otpadnih automobilskih guma u Vitezu, te kako je ovo poduzeće podnijelo zahjev za okolišnu dozvolu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a u međuvremenu se u javnosti nije moglo pronaći više informacija o daljnjim aktivnostima. Neslužbeno smo doznali kako je suglasnost dala MZ Stari Vitez, a istovremeno iz dopisa koji nam je dostavljen, jasno se vidi kako svoje suglasnosti nisu dale MZ Večeriska i MZ Gačice, koje su kao i Stari Vitez pogranične mjesne zajednice. Također, još uvijek nije poznato hoće li se održati javna rasprava, ali vjerujemo kako će na postavljena pitanja u dopisu MZ Večeriska i Gačice odgovoriti općinske strukture vlasti, te ćemo o istom blagovremeno informirati naše čitatelje.

Prethodni članakOPREZ: U regionu 30 oboljelih od tuberkuloze, uzrok nargila?
Sljedeći članakTeška prometna nesreća u Nadiocima kod Viteza, obustavljen promet u potpunosti