Zabrana pušenja se bliži, kazne rigorozne…

Koliko god polemika izazvala u javnosti, zabrana pušenja u BiH će se uskoro dogoditi i već su počele pripreme kako bi ugostitelji, ali i pušači, što bezbolnije osjetili taj proces, piše Večernji list BiH.

Počinje se s nadogradnjom ili pregrađivanjem posebnih prostorija koje bi služile za pušače.

– Svjesni smo da će nam to smanjiti posao. Uz brojne nepogode za ugostiteljstvo, još ćemo ostati i bez gostiju, govori razočarano jedan ugostitelj u Mostaru nakon što smo tražili od njega komentar na zabranu pušenja i kakve bi posljedice mogle biti. Prema nacrtu zakona, vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno mogao bi biti kažnjen od 1500 do 5000 KM.

Također, kaznu će platiti pušač ako bude uhvaćen u prostoru u kojem je to zabranjeno, a osim u kafiću, kažnjavat će se i one koji zapale u svojim automobilima, a s njima se nalazi maloljetna osoba ili više njih. Pretpostavljate, kažnjavat će i policajci. Najveći broj pušača A koliko je situacija u BiH zabrinjavajuća kad je pušenje u pitanju, najbolje pokazuje podatak da BiH ima najveći broj pušača u Europi. Zbog tih i drugih negativnih činjenica kad je BiH u pitanju, Federalno ministarstvo zdravstva priprema veliki projekt koji se temelji na nesretnoj zdravstvenoj situaciji koja godinama upućuje na masovna kronična nezarazna oboljenja u BiH. Stoga nije iznenađujuće što je velik broj i onih koji se raduju što će u BiH doći do zabrane pušenja.

– Godinama cigarete poskupljuju, ali ništa se drastično ne mijenja. Najgore je kad dođem u kafić i nakon pola sata mi treba tuširanje više nego nakon bilo kakve fizičke aktivnosti, govori za Večernji list mostarska studentica Ana koju smo pronašli u jednom od kafića.

Deset godina zabrane Zabrana pušenja u malo kojoj državi naiđe na plodno tlo. Ni danas se velik broj pušača nije pomirio sa zabranom pušenja u Njemačkoj. U srpnju će biti punih deset godina otkad je ta zemlja uvela zabranu pušenja. Bunili su se vlasnici objekata, pušači…, ali zakon je prošao. U nekim pokrajinama je uvedena i potpuna zabrana, u kojoj ne možete imati ni posebnu prostoriju za pušenje. Ali, primjerice u Donjoj Saksoniji i Bremenu, kafići manji od 75 četvornih metara izuzeti su od zabrane pušenja. Unatoč snazi Njemačke, prvih šest godina zakona zatvoreno je gotovo 20 posto objekata, njih oko 7 tisuća, a domaći ugostitelji sa strepnjom komentiraju da su to blage brojke, što bi se tek moglo u BiH dogoditi piše Večernji list

Prethodni članakMiroslav Stevanović najbolji nogometaš u prošloj sezoni Premijer lige BiH
Sljedeći članakViteški zdenac pravde