Zabilježen prvi slučaj zika-virusom zaražene trudnice u Europi

Trudna Španjolka koja je putovala u Kolumbiju zaražena je zika virusom objavilo je danas španjolsko ministarstvo zdravstva, i to je prvi slučaj zaražene trudne žene u Europi.

Ta pacijentica pregledana u Kataloniji je trudnica kod koje su se pojavili simptomi nakon puta u Kolumbiju, navelo je ministarstvo zdravstva u priopćenju. Ona je na popisu sedam slučajeva “uvezenih” u Španjolsku, tj. osoba koje su bile u dodiru s virusom na putu u opasna područja.

Ministarstvo dodaje da je ta žena u drugoj trećini trudnoće te da njezin slučaj nije težak. Virus je opasan za trudnice i u nekim slučajevima dovodi do teških komplikacija kod fetusa. Zbog deformacija fetusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila izvanredno stanje na globalnom javnozdravstvenom planu.

Time je zahvaćeno petnaestak zemalja Latinske Amerike, među kojima Kolumbija, druga najzahvaćenija zemalja nakon Brazila.

U Europi je već zabilježeno više desetaka slučajeva među osobama koje su se vratile iz Latinske Amerike, ali do sada niti jedna trudnica.

Sedam “uvezenih” slučajeva zabilježeno je u Španjolskoj gdje su veze s Latinskom Amerikom vrlo tijesne. Ti slučajevi ne predstavljaju opasnost širenja virusa, naglasilo je ministarstvo zdravstva koja je najavilo pokretanje protokola nacionalnog djelovanja do 10. veljače.

Virus zika je brojne Brazilke suočio s dilemom o preventivnom pobačaju ili izlaganju opasnosti da rode dijete s mikrocefalijom.

“Neke žene koje su se zarazile virusom zika tijekom trudnoće nakon uboda komarca Aedes Aegypti već su se odlučile za nedozvoljeni pobačaj”, rekao je Artur Timerman, predsjednik Brazilskog društva oboljelih od malarije. Skupina aktivista, odvjetnika i liječnika je pokrenula pravnu borbu na Vrhovnom sudu da dozvoli prekid trudnoće u slučajevima mikrocefalije i u slučajevima kada trudnice zaražene virusom zika ne žele iznijeti trudnoću od kraja. Ta je skupina 2012. dobila sličnu bitku koja je završila legaliziranjem pobačaja u slučaju fetusa bez mozga.

Do sada je brazilski zakon dozvoljavao pobačaj samo u slučajevima silovanja i životne ugroženosti majke.

Uz više od 404 slučajeva djece rođene s mirkocefalijom od listopada u Brazilu i 3670 drugih slučajeva povezanih s virusom zike, prema 147 potvrđenih u cijeloj 2014. Brazil, zemlja najzahvaćenija virusom, je u središtu izvanrednog stanja na globalnom javnozdravstvenom planu.

WHO drži da je veza između virusa i eksplozije slučajeva mikrocefalije “visoko vjerojatna, iako nije znanstveno potvrđena”.