Za smrt majke troje djece vozaču četiri godine zatvora

Nedeljko Dragoljić (23) iz Banje Luke sklopio je sporazum o priznanju krivice kojim je predviđeno da se osudi na četiri godine zatvora zbog stravične nesreće u kojoj je poginula majka troje djece Branka Obradović (45).

Dragoljićev branilac, advokat Željko Višić sporazum je sklopio sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjoj Luci, a danas ga je prihvatio banjalučki Okružni sud. Izricanje presude zakazano je za danas.

Zaplio Golf da prikrije tragove

Prema optužnici Dragoljić je 12. rujna vozio pijan, bez vozačke dozvole i na pješačkom prelazu u naselju Vrbanja je pregazio Obradović, a zatim pobjegao s mjesta nesreće i zapalio automobil Golf 3 kako bi prikrio tragove. Od posljedica višestrukih povreda nesrećna žena je preminula 23. rujna.

Optužnicom, Dragoljiću su na teret stavljena tri kaznena djela i to ugrožavanje javnog prometa, nepružanje pomoći licu povrijeđenom u prometnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Sa tužiteljstvom je dogovoreno da se za prvo djelo “nagradi” s tri godine zatvora, te po šest mjeseci za druga dva djela.

Nesreća se dogodila u ulici Rade Radića. U optužnici se navodi da Dragoljić nema položen vozački ispit, te da je bio pijan i u krvi imao oko 0,86 promila alkohola. Vozio je i nedopuštenom brzinom od 56,4 kilometra na sat, gdje je ograničenje 40 kilometara na sat.

– Optuženi nije prilagodio brzinu kretanja. S obzirom da je pješaka uočio na 19,3 metra imao je mogućnost da zaustavi vozilo da je vozio brzinom manjom ili jednakom od 39,1 kilometra na sat – navodi se u optužnici.

Nije imao položen vozački ispit

Dodaje se da je Dragoljić iz Vrbanje vozio prema Banjoj Luci, a nakon udara je pobjegao prema poslovnoj zoni ”Incel” gdje je s vozila skinuo registarske ozneke, a potom ga zapalio kako bi prikrio tragove.

Nakon nesreće očevici su pričali da je Dragoljić obilazio vozilo koje je ispred njega stalo na zebri, kako bi propustilo pješake. Dragoljić je direktno udario u Obradović i odbacio je 15 metara dalje.

Inače, za osnovno djelo koje je Dragoljiću stavljeno na teret zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

U sporazumu o priznanju krivice nije dogovoren iznos kojim će Nedeljko Dragoljić obešteti ožalošćenu obitelj stradale Branke Obradović. Kako saznajemo obitelj će štetu naplaćivati preko Zaštitnog fonda Republike Srpske, budući da optuženi uopće nije imao položen vozački ispit, piše Avaz.