Za projekt prečišćavanja otpadnih voda u Zenici uložiti će se 19,5 milijuna KM

Gradska uprava Zenice nastavit će uspješnu i intenzivnu suradnju u okviru programa „Njemačka financijska suradnja s Bosnom i Hercegovinom“, a to je potvrđeno i današnjim potpisivanjem zapisnika o do sada provedenim razgovorima i postupcima u realizaciji projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici”, u okviru kojeg kao partneri sudjeluju njemačka bankarska grupacija KFW, švicarska agencija SECO, Javno komunalno poduzeće „VIK Zenica“ i uprava Grada Zenice.

Zapisnike su potpisali projektni menadžer njemačke bankarske grupacije KFW, Johannes Kannicht, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i direktor Javno-komunalnog poduzeća „VIK Zenica“ Ekrem Kahriman.

Ovim projektom Vlada Bosne i Hercegovine i Vlada Njemačke planiraju osigurati ekološki i higijenski prihvatljivu odvodnju otpadnih voda grada Zenica, koja će se realizirati razdvajanjem gradskih i industrijskih otpadnih voda, kao i njihov razdvojen tretman. Naime industrijske otpadne vode, prije svega one koje su proizvedene u kompaniji “ArcelorMittal Zenica” i Rudniku mrkog uglja Zenica, sada se ispuštaju u rijeku Bosnu i njene pritoke na području grada.

Planirane mjere u realizaciji projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici” uključuju izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda kapaciteta 80.000 EBS-a, produženje glavnih obalnih kolektora, rehabilitaciju dijelova glavnog kolektora, te izgradnju novih kolektora na koja bi se priključila gradska zenička naselja Blatuša, Drivuša i Bojin Vir.

Prema planiranoj dinamici izvođenja radova najavljeni projekt trebao biti završen do 2021. godine. Ukupan proračun projekta “Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici” iznosi točno 19.519.697 EUR-a, a za njegovu realizaciju najveća sredstva su osigurna sudjelovanjem Vlada Njemačke putem bankarske grupacije KfW, zatim Vlade Švicarske putem agencije “SECO-a” i lokalnim sudjelovanjem Grada Zenice i javnog poduzeća “VIK Zenica”.

Prethodni članakKiseljačka vojarna “Mato Lučić Maturica” otvorila vrata posjetiteljima
Sljedeći članakNK Vitez s respektom i optimizmom čeka Željezničara