Za otpis dugovanja država nema novca, ali ni strategije

BiH je već nekoliko godina svrstana među najsiromašnije zemlje svijeta. Prema statističkim podacima Svjetske banke, skoro polovina ukupnog stanovništva BiH je na granici siromaštva, dok je 18 posto onih koji označavaju kritično stanovništvo.

Tako, čak 700.000 građana živi ispod opće granice siromaštva, a u koju se ubrajaju svi koji imaju primanja manja od 240 KM mjesečno. Prema riječima Mesuda Lakote koji se već godinama brine o zaštiti potrošača, sigurno je 50 posto građana u BiH koji traže način kako sutra prehraniti svoju obitelj. Smatra da su statistički podaci koje nude službene institucije nerealni jer je veliki jaz s obzirom da dobro živi 15 posto građana te imaju primanja iznad 1300 KM pa je tako prosječna plaća od oko 800 KM nerealno prikazana. Sa siromaštvom u koštac se uhvatila i susjedna RH koja je potpisala sporazum s bankama i teleoperaterima o otpisu dugovanja za 60.000 građana koji su akumulirali dugovanja do 35.000 kuna (oko 9000 KM).

Svakako, zbog cjelokupne situacije primjer iz Republike Hrvatske bilo bi poželjno primijeniti u BiH. Lakota nam je kazao kako je u prethodnoj godini bilo oko 1,4 milijuna tuženih građana koji ne plaćaju komunalne usluge. – To su dugovi koji se gomilaju godinama. Ljudi koji praktično nemaju od čega platiti te račune. Ali ne samo računi, već i potrošački krediti. To bi svakako bila vrlo velika pomoć koja bi se osjetila po mnogim stvarima, ali je veoma teško da će se to moći primijeniti ovdje, kazao je Lakota dodavši kako se država stalno zadužuje te ide po principu “dug na dug” piše večernji.ba.

Kada bi se napravile strategije koje bi bile provodive i počelo se od nule, vjerujem da bi u vrlo kratkom vremenu polučili uspjeh, kazao je Lakota. Odgovor smo potražili i u Federalnom ministarstvu financija gdje nam je resorni federalni ministar Ante Krajina kazao kako, nažalost, u proračunu nema mjesta za nove obveze i rashode. – Imamo stabilne prihode, a i rashodi su poprilično stabilni, tako da nema nekog prostora u proračunu za nove rashode, kazao je Krajina dodavši kako je na novoj postavi vlasti da nađe rješenje. Istaknuo je kao jedan vid mjere zaštite to da se posljednje tri godine subvencionira razlika struje ugroženom stanovništvu te je na godišnjoj razini za ovo izdvajano 2,3 milijuna KM.