Za Dan općine Travnik proglašen je 21. ožujka – prvi dan proljeća

Na 35. sjednici Općinskoga vijeća Travnik usvojena je odluka da se 21. ožujka proglasi Danom općine Travnik.
– O datumu je odlučilo posebno povjerenstvo koje je uvažavalo interese oba naroda. Datum 21. ožujka je izabran ponajviše kao prvi dan proljeća, kao vrijeme kada se sve budi, pa i trava, što ima veze i sa samim nazivom grada. Upravo je izbjegnut niz datuma koji ne odgovaraju jednima ili drugima jer nam je želja da se obilježavanju toga dana priključe svi stanovnici općine a ne samo iz jednog ili drugog naroda“, rekao je Niko Grganović, predsjedatelj OV-a.

U obrazloženju stoji kako su članovi povjerenstva 21. ožujka jednoglasno usvojili, kao prvi dan proljeća, proljetni ekvinocij, odnosno dan kada se slavi život, njegovo nastajanje, novi početak, dan kada se dan i noć izjednačavaju i od kojeg dan postaje duži od noći, što je svojevrsna simbolika.
Za prvi dan proljeća uz Travnik se veže i tradicija poznata kao Čimburijada, gdje se u velikom broju okupljaju građani i slave početak i buđenje proljeća. Također, 21. ožujka je etnički praznik Slavena i datum vezan uz mnoge staroslavenske običaje…, a prihvaćen je i kao svjetski dan akcija (Svjetski dan pjesništva, Svjetski dan bez mesa, Svjetski dan šuma, Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije), pa zašto ne i kao Dan općine Travnik“, naveli su u obrazloženju.

Podsjećamo, nekad je Dan općine bio 22. listopada – Dana oslobođenja grada Travnika u Drugom svjetskom ratu. Travnik bi uskoro trebao dobiti i službena obilježja – grb i zastavu. Javni natječaj je završen i sada će posebno povjerenstvo izvršiti izbor najboljih radova.

Na 35. sjednici OV-a Travnik donesena je i odluka o dodjeli stipendija za akademsku/školsku 2011./2012. Bit će dodijeljeno ukupno 120 studentskih stipendija s pojedinačnim mjesečnim iznosom od 100 KM. Podržana je i odluka o usvajanju kapitalnih investicija u iznosu od 487,846,44 KM.

VL / HB.org