Za “bijeli kruh” BiH, za šest godina, isplatila 2, 3 milijuna maraka

Radi racionalizacije javne potrošnje, pa i kroz smanjenje primanja imenovanih i izabranih dužnosnika u institucijama BiH potrebno je izmijeniti više zakona, ne samo Zakon o plaćama u bh. institucijama.

Ovo je suština mišljenja Ministarstva financija i trezora BiH o predloženom brisanju odredbe iz Zakona o plaćama, čime bi dužnosnici ostali bez “bijelog kruha”, odnosno bez plaća 12 mjeseci po isteku mandata. Mišljenje je danas utvrdilo Vijeće ministara i bit će proslijeđeno Parlamentu BiH, pred kojim je inicijativa zastupnika SBB-a o ukidanju “bijelog kruha”. Kad su predložili brisanje sporne odredbe iz Zakona o plaćama, zastupnici SBB-a naveli su kako bi se tako uštedjelo 6,5 milijuna KM za četiri godine jer ovu privilegiju, tvrde, koristi oko 80 dužnosnika na razini BiH.

Prema mišljenju Ministarstva financija, ova procjena je samo “teoretski model” jer je mnogo manji stvarni broj korisnika ovog prava. Ministarstvo je navelo kako je od 2008. godine, kad je stupio na snagu Zakon o plaćama u institucijama BiH, do sada za “bijeli kruh” isplaćeno oko 2,3 milijuna KM. Predlagač izmjene Zakona o plaćama naveo je i kako bi se on primijenio odmah po usvajanju, no u Ministarstvu financija naglasili su kako bi primjena bila moguća tek od idućeg izbornog ciklusa, od 2018. godine.

“Reguliranju plaća i naknada u bh. institucijama treba pristupiti polazeći od zakonskih odredbi koje podrazumijevaju donošenje politike plaća i naknada u institucijama za izborno razdoblje 2015-2018. godina”, priopćeno je iz Vijeća ministara. Naglašeno je kako je još na snazi odredba Ustava BiH koja zabranjuje smanjivanje plaća izabranim dužnosnika za vrijeme trajanja njihovog mandata. Izmjena Zakona o plaćama, koju je predložio SBB, na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma bh. parlamenta, zakazane za 11. veljače. Ustavnost ovog prijedloga ranije su osporili članovi HDZ-a u Ustavnopravnom povjerenstvu, pišu Nezavisne novine.

 

“Ministarstvo je potvrdilo naš stav kako bi bilo neustavno dirati primanja dok se ne izmijeni Ustav. Podržali su i naš stav kako se uštedama treba pristupiti na sveobuhvatan način”, rekla je Borjana Krišto (HDZ), članica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Stav Vijeća ministara i Ministarstva financija očekivan je i za Dušanku Majkić (SNSD), na čiji je zahtjev Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH tražilo očitovanje ovih institucija o prijedlogu SBB-a.

“SNSD je spreman glasovati za ukidanje ‘bijelog kruha’ kako je predloženo, ali bi onda netko mogao podnijeti apelaciju Ustavnom sudu. Znate kako u Domu naroda još nije usvojena izmjena Ustava koja štiti plaće sužnosnika dok im traje mandat”, naglasila je Majkić.

Izvor