Za 1., 2., i 3. svibnja zabrana kretanja od 22.00 do 5.00 sati, dopušta se rad trgovina, uslužnih djelatnosti i malih obrta

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19), u Sarajevu je danas (29. april) održana 18. vanredna proširena sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, priopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite. Sjednici su nazočili i doc. dr. Sanjin Musa, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a, putem video linka, Fahrudin Solak, načelnik FSCZ.

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. svibnja zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana svibnja zabranjuje se kretanje od 22 do 5 sati ujutro na području Federacije BiH. Zabrana se ne odnosi na osobe koje imaju ustavno pravo i obvezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim organima (suci, tužitelji, notari, odvjetnici), u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama FSCZ, osobama kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, te osobe sa posebnim potrebama,

Naredba od 24. travnja o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima, dopunom naredbe koja se primjenjuje do 15. svibnja ovim osobama dopušteno je svakodnevno kretanje u automobilu. 

Dopunjenom naredbom sa rokom primjenom do 15. svibnja briše se točka 2 kojom je i dalje dopušten rad trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama.    

Na osnovu preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva naređuje se obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i  higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.  Dopušta se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i izvan shopping – tržnih centara. Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Naređuje se vlasnicima ovih trgovina da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača. 

Naređuje se Federalnom ministarstvu zdravstva da, u suradnji sa zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše preporuke za sprečavanje infekcija tijekom rada u trgovinama, kao i obrtima koji je ovom naredbom dopušten rad. Ova naredba se primjenjuje od 1. do 15. svibnja ove godine.

Naređeno je FUCZ da 80 invazivnih respiratora koje je čiju je nabavku izvršila Vlada FBiH, isporuči kliničkim centrima i kantonima na području FBiH, i to po 10 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.   

Po novoj naredbi FUCZ treba izvršiti raspodjelu testova na korona virus (Covid-19), i to po 2.000 Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla  i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, 3.400 Kantonalnoj bolnici Zenica i 1.000 testova Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitna sredstva i opremu  (4.400 rukavica, 2.400 zaštitnih maski, 1.568 komada dezinfekcionog sredstva, pakovanje po 750 ml i 50 komada, pakovanje po 470 ml) federalnim ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama i socijalnim ustanovama na području Federacije BiH (FBiH). Zaštitna oprema i sredstva po ovoj naredbi biće isporučena Federalnom ministarstvu pravde (za Kazneno popravne zavode), Federalnom pravobranilaštvu, Federalnom zavodu za geologiju, Federalnoj upravi policije, kuhinjama “Caritasa” u Sarajevo i Zenici, Udruženju altruista “Ruke prijateljstva” Lukavac i Sarajevo, Narodnoj kuhinji u Zenici, Javnim kuhinjama u Visokom i Bugojnu, Pučkoj kuhinji “Kruh Svetog Ante” Sarajevo,  Pučkoj kuhinji u Glamoču i Mostaru, Kuhinji “Fenix” Sanski Most, Javnoj kuhinji “Dobrotvor” Sarajevo, Kuhinjama Crvenog križa Kantona Sarajevo i Grada Mostara, kuhinjama “Merhameta” (u FBiH), Narodnoj kuhinji Stari Grad, Kuhinji “Emmausa” i Crvenom križu FBiH (kuhinje drugih NVO). 

FUCZ je naređeno da svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo isporuči 90 tisuća transportnih medija i isto toliko briseva.

Na 18. vanrednoj sjednici FSCZ naređeno je FUCZ da ustupi na korištenje 14 kamera za mjerenje tjelesne temperature Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi instaliranja na graničnim prijelazima. Kamere se ustupaju na korištenje za vrijeme dok postoji potreba za njihovim korištenjem na graničnim prijelazima.

Naređeno je menadžmentu zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, da obavljanje zdravstvene djelatnost za koju su registrirani, uključujući i bolničku i vanbolničku zdravstvenu djelatnost (specijalističko-konsultativnu zdravstvenu djelatnost), organiziraju u skladu sa epidemiološkom situacijom (Covid-19). Naredba se odnosi i na nositelje privatne prakse, osim stomatoloških ordinacija. Ovom naredbom i pacijenti, odnosno korisnici usluga u zdravstvenim ustanovama, moraju se pridržavati propisanih higijensko-epidemioloških mjera, održavanje propisane fizičke distance, te nošenja zaštitnih maski.

“Za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. svibnja ove godine. I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića i shopping-tržnih centara. I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice. Produžen je rok primjene i naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registriranog taxi prijevoza putnika”, pojasnili su iz Federalnog štaba civilne zaštite.