XCO kup Gradina: Najbolji Livnjaci i Crnogorci

Kao nagrada i priznanje za vrijedan i uspješan rad na  razvoju biciklističkog sporta, Biciklistički savez BiH  Biciklističkom klubu „Vitez“ iz Viteza, povjerio je organizaciju međunarodne XCO Premijer utrke.

Pod nazivom „Kup Gradina 2014.“ trka koja se bodovala po UCI pravilima, održana je u nedjelju poslije podne na prekrasnim predjelima Gradine, šumovitog područja nadomak Viteza, na biciklističkoj stazi uređenoj po vrhunskim svjetskim  standardima.

Organizatore, Biciklistički klub „Vitez“, na čelu s tajnikom i predsjednikom, Dariom Matićem i Slobodanom Brkićem, poslužilo je i vrijeme, a interes su pokazali i Vitežani i građani iz susjednih općina, pa ih je na startnoj i ciljnoj poziciji, te duž  staze duge 4.200 metara, okupilo više stotina.

Poplave u BiH, te Srbiji i Hrvatskoj umanjile su očekivani broj sudionika, pa ih je  u utrci sudjelovalo oko 140, što je, i u takvoj situaciji, respekta vrijedna brojka. Uz natjecatelje iz BiH u Vitezu je, vrlo uspješno, nastupilo i 10 natjecatelja iz Crne Gore. Format utrke bio je XCO (olimpijski), odnosno Cross Contry, što je, ujedno, i najprestižnija, najraznolikija i najteža kategorija brdskog biciklizma.

Natjecatelji su bili podijeljeni u slijedeće katregorije: Hoby 1; 2; i 3, Stariji i mlađi veterani, žene-seniorke, mlađi kadeti, kadeti, juniori, U – 23 i Elite kategoriju.

U ženskoj konkurenciji najbolje su bile Lejla Stanović, članica KBB Puls, Nikolina Despotović iz Crne Gore, i Marina Mandušić, članica BK Livno. U konkurenciji juniora najuspješniji bili su Nedžad Mahnjić, Član KES URBAN X, Antonio Barač, član BK Livno i Muhamed Liha iz BK Bihać, dok je u Elite kategoriji, u šest krugova (20 kilometara), najuspješniji bio Goran Cerović iz Crne Gore, drugi je bio Mario Kojić, član BK Kastel, a treći Radosav Bezmarević, BK Tempo.

Najuspješniji, iako nije bilo ekipnog bodovanja, bili su Livnjaci, te natjecatelji iz Crne Gore, a od svih sudionika, za gostoprimstvo i dobru organizaciju utrke, burnim pljeskom, nakon pozdravnih riječi i zahvale na dolasku u Vitez, nagrađen je predsjednik BK „Vitez“ iz Viteza, Slobodan Brkić.

Z. Čilić