Windows 10 stiže na ljeto, a bit će besplatan i piratima

Microsoft je u utorak otkrio kako će Windows 10 stići na ljeto uz dostupnost u 190 zemalja na 11 jezika, što je ranije nego se očekivalo. No, što je možda bitnije, IT div iz Redmonda je odlučio krenuti u borbu protiv piratizacije na vrlo neobičan, potencijalno i revolucionaran način kad je riječ o Windows sustavima.

‘Besplatno ćemo nadograditi sva računala na Windows 10, ona s valjanim ili krivotvorenim licencama’, rekao je u intervjuu za Reuters Terry Myerson, jedna od najbitnijih figura unutar Microsofta kad je riječ o razvoju operativnih sustava. Sami plan Microsofta da stotine milijuna Windows korisnika besplatno dobije i iskoristi Windows 10 licencu otkriven je za vrijeme WinHEC tehnološke konferencije u Shenzhenu. Posrijedi je potez kojim se, među ostalim, želi milijune korisnika piratizirane verzije OS-a u Kini privući na legalne licence.

Dugoročno gledano, taj potez bi se mogao pokazati vrlo isplativ. Još 2013. godine, Microsoft je pokušao nižom cijenom Windows 8.x sustava (49 dolara) privući Kineze da se okane piratiziranih Windows XP sustava, no čini se kako je to imalo vrlo ograničen učinak piše tportal.hr.

Prethodni članakI glavni haaški tužitelj doznao za Bugojanske logore
Sljedeći članakProjekt uzgoja krastavaca kornišona u Busovači