Windows 10 Lumia pametni telefoni stižu i u BiH

Kompanija Microsoft BiH, u suradnji s kompanijom Mobis electronic, ovlaštenim distributerom mobilnih uređaja Microsoft Lumia, danas je u Sarajevu predstavila pametne telefone Lumia 950 i Lumia 950 XL. Riječ je o modelima Windows 10 mobilnih uređaja koji će se već naredne sedmice naći u prodaji širom Bosne i Hercegovine.

Oni predstavljaju premium uređaje kompanije Microsoft, a prvi su telefoni na svijetu koji donose opciju Continuum pomoću koje uređaji rade poput računara i mogu se povezati na bilo koji ekran.

Omar Krivošija, direktor kompanije Microsoft BiH, naglasio je da je od 29. jula, kada se pojavio, Windows 10 stekao već 110 milijuna korisnika.

Microsoft Lumia 950 i Lumia 950 XL posjeduju vrhunske performanse poput brzog punjenja baterije, ali i fantastičan kvaliteta fotografije, i to u svim vremenskim uvjetima. Tu je i Windows Hello Beta koja omogućava otključavanje uređaja prepoznavanjem zjenice oka i to u potpunom mraku, ali i kroz naočale.

Ivan Šego, direktor kompanije Mobis electronic, rekao je da vjeruje da će Windows 10 Lumia mobilni uređaji definitivno ispuniti očekivanja korisnika u Bosni i Hercegovini te da će se pojaviti iduće sedmice u prodaji i preko telekom operatera u BiH.

Spajanjem monitora, miša i tastature na Microsoft Lumia 950 ili 950 XL, uz pomoć Microsoft Display Docka, ovi telefoni postaju računari s Windows 10 aplikacijama, ali i dalje mogu primati pozive poput običnog telefona.Opremljeni su kamerama rezolucije 20 megapiksela, trostrukim LED prirodnim blicem i imaju mogućnost snimanja u 4K rezoluciji, čime se omogućavaju oštre fotografije i video snimci, čak i u nepovoljnim uvjetima za snimanje.

Lumia 950 ima 5,2 inčni QuadHD ekran gustoće prikaza od 546 ppi s Gorilla Glass 3 zaštitom. Pogoni je šestojezgreni Snapdragon 808, a opremljena je i baterijom kapaciteta 3000 mAh.Lumia 950 XL dolazi s ekranom od 5,7 inča te osmojezgrenim procesorom Snapdragon 810. Osim ekrana veća je i baterija čiji je kapacitet 3340 mAh. Ovi uređaji posebni su jer bateriju mogu napuniti do pola kapaciteta u manje od pola sata.