Wigemarkova izjava nije u skladu s Prijedlogom rezolucije Europskog parlamenta

Stav Europskog parlamenta jasan je i kontinuirano artikuliran putem Rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine u kojima stoji da je nužna provedba načela federalizma i decentralizacije, što ne podrazumijeva separatizma, nego načelo supsidijarnosti kako bi se osigurala stabilnosti i osnovne pretpostavke da BiH postane funkcionalna država, izjavila je za Hrvatski Medijski Servis zastupnica Europskog parlamenta i potpredsjednica odbora za vanjske poslove Dubravka Šuica.

– Prijedlog rezolucije poziva na provedbu socioekonomskih reformi i rješavanje nezaposlenosti mladih, osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu, ali sadrži i niz odredbi o hitnoj provedbi presude Ustavnog suda u slučaju Sejdić – Finci, zatim o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda, dodala je Šuica.

U tom kontekstu posebno je istaknula Hrvate koji su, kako je rekla, zbog školskog primjera majorizacije niz godina bili onemogućeni ostvarivati prava konstitutivnog naroda.

– Hrvati su jamac stabilnosti i motor europskih integracija BiH, a kako bi se izbjegla mogućnost majorizacije, samim time i destabilizacije BiH, izmjena Izbornog zakona nameće se kao jedino logično rješenje, kazala je Šuica, zamoljena da prokomentira je li izjava specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka u skladu s Prijedlogom rezolucije Europskog parlamenta o BiH.

Podsjetimo, Wigemark je jučer pozvao je političare u BiH da se prestanu baviti temama poput promjene Ustava i unutarnje reorganizacije države. Ocijenio je kako takve rasprave samo odvlače pažnju s gospodarskih i socijalnih reformi, koje su, kako je rekao, u ovom trenutku od ključnog značaja za stabilnost zemlje i njen napredak na putu ka EU-u.

“Svjedoci smo da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene Izbornog zakona, federalizacija i drugo, a ona u ovom trenutku skreću pažnju s najvažnije stvari, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak”, kazao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci, kako ga je citirala Aljazeera Balkans.

Iako je odbila to eksplicitno reći Šuica je izjavom za HMS neizravno sugerirala kako Wigemarkova izjava nije u skladu s Prijedlogom Rezolucije EP o BiH.

Upitana hoće li kako zastupnica i potpredsjednica Vanjskoploitičkog odbora Europskog parlamenta od europskih povjerenika Hahna i Mogherini tražiti pojašnjenje Wigemarkove izjave Šuica je za Hrvatski Medijski Servis odgovorila:

– Parlament redovito komunicira s Europskom komisijom, a Rezolucija će, nakon usvajanja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, biti dostavljena visokoj povjerenici i potpredsjednici Europske komisije Federici Mogherini, kao i povjereniku za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu, kazala je hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica.

Europski parlament trebao bi razmatrati Prijedlog Rezolucije o napretku BiH u 2016. do kraja ovog ili početkom sljedećeg mjeseca na u Strasbourgu. (Večernji list)

Prethodni članakODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA Mladeži HDZ BiH ŽSB, Goran Pejaković novi predsjednik
Sljedeći članakOd načelnika Mekića i SDA zatraženo preispitivanje odluke o imenovanju