WhatsApp će za dva mjeseca prestati raditi na određenim pametnim telefonima

WhatsApp će od studenog ukloniti podršku za brojne stare modele pametnih telefona, što bi moglo onemogućiti ljudima pristup porukama, fotografijama i videozapisima koji se nalaze na platformi. Ovo je loša vijest za sve one koji godinama koriste iste mobitele i ne nadograđuju redovito svoje uređaje.

Od 1. studenog, 43 modela pametnih telefona, Android i iOS, izgubit će mogućnost slanja poruka i slika ili upućivanja video poziva putem usluge šifriranih poruka. Modeli pametnih telefona s instaliranim Androidom 4.0.4 ili starijim postat će nekompatibilni s WhatsAppom, kao i iPhone uređaji s instaliranim iOS 9 ili starijim.

To znači da će sljedeći modeli telefona izgubiti pristup aplikaciji:

  • Samsung Galaxy S3 Mini, Trend II, Trend Lite, Core, Ace 2
  • LG Optimus F7, F5, L3 II Dual, F7 II, F5 II
  • Sony Xperia
  • Huawei Ascend Mate i Ascend D2
  • Apple iPhone SE, 6S i 6S Plus

WhatsApp je ove godine dodao mnogo novih značajki – poput nestajućih poruka, grupnih poziva i naljepnica. Također, iz tvrtke navode da će postepeno ukidati podršku za ove starije telefone kako bi se osiguralo da aplikacija i dalje nastavi sigurno raditi.

Ova popularna aplikacija za razmjenu poruka izgubila je mnogobrojne korisnike u posljednjih godinu dana zbog nove politike privatnosti koja se pokazala zabrinjavajućom. WhatsApp se plasirao na tržište nudeći sigurne, šifrirane poruke, ali je potom najavio iznimno nepopularne promjene u načinu na koji se rukuje korisničkim podacima, piše Daily Star.

Takve promjene bi dovele do toga da se korisnički podaci predaju privatnim tvrtkama kao pomoć u marketingu. WhatsApp je ipak drastično promijenio svoje buduće planove, nakon što je veliki broj korisnika prešao na konkurentske aplikacije poput Telegrama, koji je nedavno premašio milijardu preuzimanja.

Bilo kako bilo, ako posjedujete neki od gore navedenih uređaja, možda je došlo vrijeme da nabavite novi.