Web kamere na 62 lokacije, u planu proširenje liste lokacija

Informativni centar BIHAMK-a 2016. godine službeno je pokrenuo projekt “Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u Bosni i Hercegovini” te su do sada postavljene 62 kamere, a u planu je proširivanje popisa lokacija, kao i modernizacija postojećih.

Koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a Bisera Hašimbegović kazala je  da je uključenjem web kamera dobiven novi, moderno koncipiran sustav informiranja. Na taj način omogućeno je, dodala je, da vozači u svakom trenutku dobiju aktualne i korisne informacije o frekvenciji prometa na graničnim prijelazima i zastojima na odabranim lokacijama te mogućnost da boljim planiranjem putovanja izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje. Istaknula je da pored redovitih aktivnosti na informiranju o stanju na cestama, BIHAMK posebnu pažnju posvećuje i “praćenju” prometa na najfrekventnijim putnim pravcima, autocestama, planinskim prijevojima, graničnim prijelazima, kao i u urbanim sredinama tijekom cijele godine.

Video nadzor postavljen je na najfrekventnijim prometnicama – raskrižjima, graničnim prijelazima i naplatnim rampama na autocesti. Pitanje postavljanja kamera i drugih informativnih sustava na bh. prometnicama osobito je postavljeno nakon početka rekonstrukcije tunela Vranduk, što je prouzročilo višemjesečne kilometarske kolone vozila i duga čekanja na prolazak kroz tunel svih onih koji se kreću u pravcu Zenica-Doboj.

 Puštanje dvosmjernog prometa kroz tunel očekuje se do kraja listopada, ističu nadležni, i napominju da je u pitanju kompleksna rekonstrukcija. Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić  najavio je ranije ovaj tjedan da će u suradnji s BIHAMK-om biti postavljena i druga web-kamera te će se moći uživo pratiti stanje na cesti i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.  

– Oni koji ne žele čekati, s malim vozilima, mogu se preusmjeriti na regionalnu cestu – objašnjava Pravdić te dodaje da će BIHAMK na navigacije slati informacije kako bi svi stranci koji prolaze tom cestom na kamerama mogli vidjeti da se u Nemili skreće na alternativni put. BIHAMK će, tvrdi Pravdić, odrediti vozilo koje će permanentno kružiti na pravcu Nemila – Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovnu pomoć svim sudionicima u prometu. Prema podacima Google Analitycsa, najposjećeniji sadržaj na BIHAMK-ovoj web stranici u 2018. godini bio je pristup videonadzoru prometa. BIHAMK je prošle godine postavio i novu aplikaciju za pametne telefone koja također omogućava bolja planiranja putovanja, a korisnici mogu dobiti detaljne informacije o stanju na cestama, provjeriti web-kamere te dobiti upozorenja o radarskim kontrolama.