VW prodaje maske za iPhone napravljene od uništenih vozila u nesrećama nastalim zbog mobitela

Kompanija Volkswagen je počela prodavati maske za Appleov smartphone iPhone, koje su napravljene od olupina uništenih automobila izazvanih korištenjem mobitela tijekom vožnje.

Pisanje poruka na smartphoneu tokom vožnje je opasno i nerijetko smrtonosno. Skretanje pogleda s ceste čak i jednu sekundu kako bi se pročitala ili poslala poruka dovoljno je da automobil ispred stane, da se pješak nađe ispred vozila ili da se na semaforu na raskrsnici upali crveno svjetlo, a potom nerijetko uslijedi katastrofa.

U Švedskoj je usvojen zakon koji zabranjuje vožnju automobila dok vozač drži smartphone u ruci. Međutim, broj saobraćajnih nesreća u Švedskoj se ne smanjuje. Stoga je kompanija Volkswagen odlučila podići svijest Šveđana o opasnostima koje predstavlja korištenje mobitela tijekom vožnje te se udružila s kompanijom NordDDB s ciljem proizvodnje maski za iPhone 8 od metala uništenih automobila u saobraćajnim nesrećama koje su nastale zbog korištenja mobitela tijekom vožnje.

“Znamo kako se lako dogodi da uzmete mobitel kako biste odgovorili na poziv ili poslali poruku. No, u tom slučaju je rizik od saobraćajne nesreće 23 puta veći, tako da je važno da shvatiti koliko je ovo važno. Vjerujemo da će maske napravljene od uništenih automobila djelovati na vozače tako da dvaput razmisle prije nego posegnu za mobitelom tijekom vožnje. Maska će biti ‘tihi podsjetnik’ da se fokusirate na cestu te da ne bude multitaskinga tijekom vožnje”, izjavio je Johan Karlsson, brend menadžer Volkswagena u Švedskoj.

Maske su ručno napravljene, a svaka od njih je unikatna. Ukupno će biti proizvedene 153 maske, a sva sredstva od prodaje će biti donirana švedskoj organizaciji Trafikskadefonden, koja pomaže ljudima povrijeđenim u saobraćajnim nesrećama. Cijena jedne maske iznosi 69 dolara.