Vrlo emotivan završetak 3. Dana hrvatskog kazališta u BiH premijerom GKM-a Vitez

Premijera predstave “Lažljivica Jeca” Gradskog kazališta mladih Vitez zatvorila je ovogodišnje, 3. Dane hrvatskog kazališta u BiH. Predstava je to koja je svoju premijeru trebala doživjeti protekle godine, ali je uslijed strašne tragedije i smrti sedamnaestogodišnje Kristine Lovrinović, članice GKM-a Vitez i ansambla ove predstave, rad na ovoj predstavi obustavljen.

Ipak, nakon nekog vremena rad na predstavi je nastavljen u znak sjećanja na Kristinu, te je na prvu godišnjicu njezine smrti, ova predstava bila i izvedena.

In memoriam – Kristina Lovrinović (2000. – 2017.)

“Kako smo i najavili bilo je jako teško, u predstavi je igrao i Kristinin brat Bernard, emocije su bile na vrhuncu. Odlučili smo ići na misu zadušnicu, a samo 20 minuta nakon rijeke suza naši mladi glumci su pokazali neviđenu snagu odigravši maestralno predstavu koja je odisala energijom i humorom. Hvala i našoj divnoj publici koja je još jednom napunila dvoranu i pomogla nam da, usprkos velikoj tuzi i bolu koji smo osjećali, na kraju dana osjetimo neopisivu količinu ljubavi, ponosa i sreće. Ovu predstavu posvećujemo našoj dragoj Kristini, koja će zauvijek ostati dio nas”, kazao je voditelj GKM-a Vitez, Ivan Sajević.

Članovi GKM-a Vitez su odmah nakon predstave posjetili i posljednje ovozemaljsko počivaište Kristine Lovrinović, gdje su upalili svijeće te se uz molitvu, ali i suze i smijeh prisjetili svoje voljene Kristine.

Inače, radnja predstave “Lažljivica Jeca” opisuje život jedne djevojčice koja svakodnevno izmišlja spletke te govori laži svojim prijateljima. To joj je postala navika, tako ni sama u nekim trenutcima ne zna odvojiti istinu od laži .Zbog toga se dovodi u situaciju da joj prijatelji više ne vjeruju, čak ni onda kada govori istinu. Kako bi ponovno zadobila njihovo povjerenje prolazi kroz test koji su oni sami priredili i koji ima za cilj promijeniti ju.

Predstavu “Lažljivica Jeca” režirala je Marija Gudelj, a po tekstu Save Škobića. U predstavi igraju: Sara Šantić, Sunčica Strukar, Ines Pavlović, Monika Maros, Leona Blaž, Mirna Matić i Bernard Lovrinović. Izvršni producent je Ivan Sajević, na tehnici je Ivana Lukić, a grafičko oblikovanje plakata potpisuje Borislav Sučić.

Dodajmo kako su i ovogodišnji Dani hrvatskog kazališta u BiH publici ponudili širok repertoar iznimno kvalitetnih kazališnih predstava koje se izvode na hrvatskom jeziku. Za narednu godinu su najavljeni 4. DHK u BiH, a valja istaknuti kako su već od ovoga tjedna u Kazališnoj dvorani Vitez započeli radovi na podnom grijanju, koje je zahvaljujući entuzijazmu članova GKM Vitez i menadžmenta Radio Viteza financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom.