Vrijeme će biti opasno, a ljeto nestabilnije nego lani

Neovisni meteorolog Zoran Zadro prognozira da i u idućim danima neće biti stalno stabilno, tako da ljudi mogu očekivati još neprilika. – Idućih desetak do petnaest dana, kako se vidi po prognostičkim kartama u našoj regiji, očekuje se nestabilno vrijeme.

Tako da će biti igre sunca, oblaka, kiše i grmljavinskih pljuskova. Pri tome svakako treba upozoriti na veliku mogućnost lokalno izraženijih olujnih nevremena uz jaku grmljavinu, tuču, prolazno vrlo jak vjetar, obilne pljuskove koji ponegdje mogu uzrokovati kratkotrajna plavljenja.

Nepogode u toplijem dijelu godine nisu nikakva novost za nas, a sve se događalo i prije, no svakako su opasne i na njih svakako treba upozoravati javnost.

Ovo je klasična situacija pri dolascima svježijeg zraka nad zagrijanu i vlažnu podlogu, što u konačnici zna biti uzrok burnom djelovanju atmosfere što se manifestira jakim nepogodama.

Dakle, sudar toplog i hladnog zraka, dviju različitih temperaturnih karakteristika, uzrokuje ovakve opasne pojave – govori Zadro koji detaljno prati vremenska kretanja u Bosni i Hercegovini.

– Uz gore navedeno, nedavno sam govorio i o velikim oscilacijama u vremenu, čestim nepogodama čije su posljedice upravo smjena ciklički povezanih i, pod djelovanjem sunca, razdoblja globalnih zatopljenja i zahlađenja.

Upravo ovakvi “simptomi” vremena govore da smo na kraju globalnog zatopljenja pod djelovanjem sunca i postupno ulazimo u globalno hlađenje nakon jednoličnih temperatura. Što se tiče ljetne sezone, očekuje se manje vruće ljeto nego prošlogodišnje uz rizik da bude nešto češćih grmljavinskih nepogoda, pogotovo u dijelovima Bosne.

Nestablinost

To ne znači da se neće upozoravati na izraženije vrućine i sparinu čiji rizik postoji u prvom dijelu ili oko polovine srpnja.

Međutim, kada se sve zbroji, ljetno tromjesečje koje je pred nama općenito bi moglo biti nestabilnije nego prošlo i manje vruće, ponegdje čak i svježije – zaključuje Zadro.