Vrijednost projekta “Plava voda” 40 milijuna KM

Nakon postignutog dogovora predstavnika Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije, načelnika općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica, te predstavnika federalnih institucija u vezi djelimičnog iskorištavanja izvorišta Plava voda za opskrbu vodom pet općina, može se konstatirati da se krenulo u izvršenje višegodišnje ideje o eksploataciji ovog značajnog vodnog resursa, javlja Fena.

Tom investicijom trebaju se osigurati dovoljne količine vode za pet navedenih općina.

Dogovoreno je da će travnička Plava voda napajati pet općina središnjeg dijela Bosne, a projekt će koštati oko 40 milijuna KM.

– To je za mene veliki završni čin nakon 30 godina pokušaja dovođenja pitke vode u Zenicu s tog izvorišta. To je prvi put da je investicija i njezino zatvaranje realno postavljeno uz sudjelovanje svih zainteresiranih aktera i sve govori da imamo puno razloga vjerovati da ovaj projekt može uspjeti. Posebno je važno da je postignut jednoglasan dogovor oko ovog projekta – kazao je premijer ZDŽ Munib Husejnagić.

Samo djelimično iskorištavanje izvorišta Plava voda omogućit će vodoopskrbu općinskih područja Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače.

U pristupu realizaciji projekta Plava voda, a na osnovu zahtjeva i potreba općina, izvršen je raspored i kapacitet vode koje bi one u budućnosti koristile, a dovoljne količine vode dobiti će sve općinske zajednice.

Prema planu financiranja zainteresovane općine, osim Travnika, osigurat će kroz kreditno zaduženje polovinu potrebnih sredstava za izgradnju ovog zajedničkog sustava vodoopskrbe od oko 20 milijuna KM, dok će županijske vlade osigurati drugu polovinu putem svojih proračuna iz dijela sredstava vodnih naknada, a federalna Vlada će financirati razliku potrebnog novca.

Kompletan projekt će se otplatiti u narednih 15 godina, dok je grace period otplate kredita tri godine.

Zanimljivo je na kraju reći da je dosadašnji koncesionar nad Plavom vodom, jedna austrijska firma, kojoj je ovo pravo sudski oduzeto, svoje procjene ovog regionalnog vodovoda za pet općina bazirala na iznosu od oko dvije milijarde KM, zaključuje Fena.