Vrhunski kulturni predblagdanski događaj u Vitezu

Vitežani i njihovi brojni gosti u ponedjeljak navečer uživali su u dva vrhunska kulturna događaja i ugođaja. Naime, dvojica viteških gospodarstvenika, vlasnici tvrtki „Ovnak“ i „CM“, u vlastitoj Galeriji, s članovima svojih obitelji, organizirali su Korizmenu izložbu koju su naslovili „Golgota“.

Zamisao je bila zamoliti poznatu umjetnicu, širokobriješku Zagrebčanku, Blaženku Salavardu, da sa svojim djelima bude nositeljica ove predblagdanske izložbe. Umjetnica je pristala, izložila je skice za postaje Križnoga puta iz kojih su nastali mozaici – postavljeni na viteškom brdu Kalvarija prije pet godina a u povodu obilježavanja stote godišnjice izgradnje crkvice  i blagoslova ovog svetišta, gdje se posebno svečano i upečatljivo slavi Gospa Žalosna.

Uz  djela umjetnice Blaženke Salavarda, na temu Golgote izloženo je i nekoliko kiparskih rješenja poznatog novotravničkog umjetnika, Zdenka Jurišića, te više slika religiozne tematike dvadesetak autora iz BiH i iz Republike Hrvatske, a nastale proteklih godina na likovnim kolonijama koje se u Vitezu održavaju uzastopno već 12 godina.

Izložba, o kojoj je govorio  fra Marko Kepić, svojevremeno župnik župe sv. Jurja u Vitezu, sada župnik župe sv. Ilije u Zenici, a koji je simbolički otvorio, Dragan Kafadar, naslovljena je prema pjesmi „Golgota“, velikog hrvatskog pjesnika, S.S. Kranjčevića i prema čijim stihovima je uglavnom i koncipirana, „poticaj je  na razmišljanje pred dramatičnim događajima Kristove muke koja završava uskrsnućem – da u svojem životnom hodu, sastavljenom od  padova i ustajanja, nikada ne gubimo nadu“, rečeno je, uz ostalo, u najavi ove vrhunske izložbe, a što je pjesnik sažeo u stihu: „I gledajući kaplju rujnu, Što iz tvoga srca kaplje, O, Gospode, oprost čujem, Što ga Tvoja usna šapće. I osjećam, što Ti zbori Od očiju suza vruća, Da ne može nikad biti Bez Golgote uskrsnuća“.

Izložbi je, u dvorani tvrtke „Ovnak“ prethodio Korizmeni koncert sakralne glazbe, a nastupili su umjetnici iz Zagreba, sopranistica, Ivana Lazar i poznati klavirist, koncertni orguljaš i čembalista , Pavao Mašić. Izvodili su djela Alessandra Stradella, Giovannia Batista Pergolesia, Giulia Caccinija, Cesara Francka, Johanna Sebastiana Bacha, Richarda Straussa i Giusepea Vedsia.

Vrijedi  istaknuti, da su ovom vrhunskom kulturnom događaju, večeri za ne zaborav, moglo bi se reći,  uz goste iz svih oblasti života i rada s područja srednje Bosne, te veleposlanike Republike Hrvatske i Austrije, Ivan Del Vechio i Martin Pamer, bili i članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora predvođeni predsjednikom dr. Draganom Čovićem, koji su u ponedjeljak poslije podne u Vitezu održali redoviti radni sastanak.