Vrhunski hrvatski glumci i glazbenici 25. travnja u Vitezu

U četvrtak 25. travnja u kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu glumci zagrebačke Komedije, Gavele i Kerempuha, Ornela Vištica, Niko Pavlović, Vinko Kraljević, Dragan Despot i glazbenici zagrebačke Filharmonije, izvest će predstavu Ex ponto, u povodu stote obljetnice izdavanja prve knjige Travničanina, nobelovca, Ive Andrića. To je predstava s tradicionalne kulturne manifestacije Mostarsko proljeće.

Iako još uvijek službene obavijesti o dolasku uglednih umjetnika u Vitez s predstavom Ex ponto, informacija je bez ikakve sumnje točna jer smo je dobili od Josipa Muselimovića, uglednog mostarskog odvjetnika, dugogodišnjeg predsjednika Matice hrvatske u Mostaru, istaknutog književnika, kolumniste, esejiste, putopisca…

Tko i kako je organiziran dolazak istaknutih glumaca i glazbenika u Vitez, nismo doznali, međutim nije teško zaključiti da je to „djelo“ Josipa Muselimovića. Jer, tko poznaje ovog uglednog Mostarca, tko čita njegove kolumne u Večernjaku, putopise, eseje…, njegove knjige, njegovu „vezanost“ za djela nobelovca Andrića, brzo i lako će do takvog zaključka doći.

Naime, malo je Hrvata u Bosni i Hercegovini, pa i u Hrvatskoj, s toliko senzibiliteta za Hrvate Lašvanske doline, srednje Bosne…, za njihovu borbu u želji i nastojanjima ostati i opstati na rodnoj grudi, u lašvanskom lijepom, Bogom danom kraju. I evo, zahvaljujući njemu, nedvojbeno i njegovim prijateljima i suradnicima iz Matice, Vitežani i njihovi susjedi iz drugih općina Lašvanske doline, uskoro će uživati u nastupu vrhunskih umjetnika iz Zagreba, odreda s našim, bosanakohercegovačkim korijenima.