Vremenska prognoza za ljeto u BiH: Hladnije nego prošle godine, očekuju nas najmanje 24 vrela dana

U Bosni i Hercegovini se očekuje da će ovo ljeto biti nešto hladnije nego prošlogodišnje, ali toplije od dvadesetogodišnjeg prosjeka. Broj očekivanih vrelih dana je veći od 24, a očekuje se da će pasti otprilike ista količina padavina kao i u 2020.

Federalni hidrometeorološki zavod je objavio prognozu za ljeto 2021. godine, koju je radio u suradnji s meteorološkim servisima Mediterana.

Dostupni prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u narednom ljetnom periodu (6,7,i 8 mjesec) na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981.-2010. godine, uz umjerenu vjerovatnoću prognoze od 50 %.

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se sredinom srpnja i početkom kolovoza.

U poređenju s istim periodom prošle godine, ljeto 2021. godine trebalo bi biti malo svježije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 24, a na području južne Hercegovine prognozira se više od 65 vrelih dana. Prosječan broj vrelih dana tokom ljeta po gradovima bit će za Sarajevo 24, Tuzlu 28, Bihać 27 i Mostar 59.

Prognoza za oborine

Dostupni modeli za ukupnu količinu oborina ne preferiraju nijedan mogući scenarij. Signal za oborine tokom ljeta nije izražen za širi prostor Balkana. Napominjemo da prognoza padavina za dugo vremensko razdoblje nije pouzdana u toj mjeri kao prognoza temperature zraka. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je mala (oko 33 %).

Raspored očekivanih oborina tijekom ljeta bit će neujednačen, s najmanjom količinom u srpnju. Moguće je da ukupna količina oborina bude kao i na ljeto 2020. godine.

Tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su kraća razdoblja s izraženijim pljuskovima praćena grmljavinskim nevremenom i gradom.