“VRATA DALMACIJE” Otvaranje druge samostalne izložbe Jakova Bobaša: “Posjetitelji će imati priliku vidjeti naslikano sve što asocira na Dalmaciju”

Izložba će biti postavljena od 20. kolovoza do 1. rujna na Kneževom dvoru na tvrđavi Klis, a ulaz je slobodan sve dane.

U sklopu Kliškog kulturnog ljeta 2021. ovog petka, 20.kolovoza u 20 sati, otvara se izložba mladog perspektivnog umjetnika Jakova Bobaša. Inače, Jakov Bobaš rodom je iz Viteza, a s obitelji živi u Trogiru.

Jakov je maturant Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split koji izvannastavno pohađa likovne radionice i edukacije u okviru kojih je sudjelovao u nekoliko skupnih izložbi.

Izložba “Vrata Dalmacije” mladog 18 – godišnjeg talenta Jakova bit će postavljena od 20. kolovoza do 1. rujna 2021. godine na Kneževom dvoru na tvrđavi Klis, a ulaz je slobodan sve dane.

Druga samostalna izložba

Ovaj mladi umjetnik imao je prvu samostalnu izložbu “Šta oči vide” u Muzeju grada Trogira u rujnu prošle godine. Naziv te izložbe zapravo, najbolje govori o njegovim radovima. Jakov je za Dalmaciju Danas ispričao kako je otkrio talent, što mu je inspiracija za crtanje te je li uzbuđen zbog izložbe koja je pred njim.

“Još od vrtićkih dana olovka i boje su mi u ruci. Moj talent prva je prepoznala mama Ana koja me budila u ranim jutarnjim satima kako bih išao na likovne radionice, tada mi je to bilo teško, ali danas nema riječi ni načina kako da joj zahvalim. U stanu imam svoj kutak tj. atelje u kojem najčešće stvaram. Za mene je više bitna volja od prostora. Akril mi je najdraža tehnika, a bavim se i soboslikarstvom.

Imam veliku podršku moje obitelj i ostalih dragih ljudi, što mi uvelike pomaže da prebrodim strah i tremu, ali onu pozitivnu. Moja inspiracija je talent, volja i Dar Božji. Kako kaže naziv moje prve izložbe ‘Što oči vide’”, kazao je Jakov.

Otkrio je i što posjetitelje ove izložbe očekuje

“Naziv ove izložbe je ‘Vrata Dalmacije’ jer posjetitelji će imati priliku vidjeti naslikano sve što asocira na Dalmaciju. Od maslina, mora, katedrala, ribara zapravo svih morskih motiva.

Uz to na ovoj izložbi moći će se i kupiti moje slike. Svaka od slika imat će na sebi broj, a sa strane će biti stalak na kojem će biti napisane cijene”, dodao je Jakov.

Izložbu će svečano otvoriti načelnik Općine Klis, Jakov Vetma kojem se istoimeni umjetnik zahvaljuje jer mu je dao priliku da izloži svoje radove i što uvelike cijeni njegov talent i volju za napretkom.

“Drago mi je da mladi umjetnici rade izložbe u Klisu. Ne postoji ljepši ambijent ni važniji povijesni grad. Ovakvim izložbama dajemo podršku budućim generacijama u ostvarivanju svojih potencijala. Jakov Bobaš je upravo jedan od njih i hvala mu sto je izabrao Klis”, rekao je Vetma za Jakova.

Najava izložbe u Splitu i Beču

Jakov nam je s ponosom najavio izložbu koja s trebala održati krajem rujna u Beču, međutim zbog epidemioloških mjera i situacije s covidom otkazana je za proljeće 2022.

“Iskreno se nadam skoroj izložbi u Splitu. Beč je već dogovoren, ali sada je na nama samo da pričekamo popuštanje mjera. Moji planovi za budućnost su veliki, ali prepuštam sve u Božje ruke”, zaključio je Jakov.

Jakov poziva sve zainteresirane da slobodno dođu pogledati izložbu i da uživaju u prekrasnom pogledu koji se pruža s Kliške tvrđave.