Vozili smo novi Volkswagen Passat B8

Redakcija portala Vitez.info imala je priliku nakon svečanog predstavljanja novog Passata isti i testirati. Volkswagen Passat B8 na BiH tržište je stigao na samom kraju protekle 2014. godine, a od njega u Volkswagenu zaista imaju velika očekivanja.

Za novi Passat B8 Volkswagen je obezbjedio „crème de la crème“ tehnologiju kojom raspolaže u svom asortimanu, a koji je svake godine sve bogatiji. Pored vrhunske tehnologije detaljno je promjenjen vanjski i unutarnji dizajn. Ali ono što ključno promjenjeno jeste koncepcija i filozofija ovog automobila.

Dizajn

Novi Passat B8 ima potpuno novi dizajn koji nema veze s prethodnikom, ali je zadržao svoju prepoznatljivost. Dizajn je vrlo elegantan a ujedno i sportski. Upravo taj sportski duh izražavaju čiste i oštre linije automobila, te smanjena visina i skraćeni prednji prevjes automobila. Neke dizajnerske gene dijeli s vrlo atraktivnim Volkswagen CC modelom. Prednji dio automobila u odnosu na prethodnika znatno je „oštriji“ kako zbog dizajna, tako i zbog manje visine. Svakako tu je i nova svjetlosna grupa koja duboko zalazi u bočne strane automobila.

Bočna strana automobila je vitka i izdužena, s blagom formom sedan kupea, a kako pogled odlazi prema zadnjem dijelu automobila geni sa CC modela sve su vidljiviji, posebno na zadnjim vratima. No, novi Passat B8 zadržao je eleganciju prave limuzine. Kada već spominjemo zadnja vrata, svakako treba istaći da je njihova veličina povećana kao i sam ugao otvaranja, pa ulazak na zadnju klupu automobila na nivou je velikih limuzina: lagan i jednostavan!

Unutrašnjost novog Passata B8 ista je priča kao i vanjski dio. Temeljito izmjenjena, ali su zadržana Volkswagen načela, gdje je akcenat stavljen na funkcionalnosti, vrhunsku preciznost završne obrade i kvalitet materijala.

Centralna konzola temeljito je izmjenjena, kako dizajnerski tako i svojim gabaritima a maksimalno je pomjerena prema naprijed, posebno ispred vozača, a odlikuje je zanimljivo dizajnersko rješenje ventilacionih otvora. Kroz sredinu centralne konzole proteže se „jedan“ ventilacjski otvor, no ipak radi se o vješto zamaskiranim otvorima ventilacije.

Novi Passat dobio je, potpuno novu digitalnu instrument tablu (dodatna opcija), a koja je prvi put predstavljena na Audi TT modelu. Tu su svakako i novi multimedijalni sustavi koje sad pokreću jači procesori, kako bi mogli odgovoriti zahtijevima novih mogućnosti koje pružaju novi multimedijski sustavi. Zahvaljujući njima novi Passat moguće je povezati s internetom te svim vrstama pametnih telefona (Android i iOS platforme), kao i s kućnim računarom na kojem možete dobijati neke od osnovnih informacija o automobilu, npr. kao što je vrijeme narednog servisa. Naravno, ovi multimedijalni dodaci dostupni su u bogatim paketima opreme ili u doplati.

Ergonomija je vrhunska, upravo onakva na kakvu nas je i navikao Volkswagen. Sve je podređeno užitku u vožnji, pa se idealna pozicija za vožnju brzo pronalazi. Kako bi se užitak u vožnji dodatno poboljšao ručica mjenjača je pomjerena za 3 cm prema gore, ali s našim testnim modelom bili smo uskraćeni da to provjerimo. Imali smo nešto puno bolje, a to su papučice na volanu za promjenu stepena prijenosa, koje bi bile idealne da su duže za nekih 2-3 cm.

Ponuda prostora i udobnost

Prostora u putničkoj kabini ima i više nego dovoljno, pa tako bez problema jedan iza drugog mogu sjediti putnici s prosječnom visinom od 180 cm. Unutrašnjost po širini je povećana za dodatnih 17 mm te zaista pruža prostornu raskoš, posebno na stražnjoj klupi. Udobnost je značajno unaprijeđena, kako zbog povećanja dimenzija, tako i zbog promjene položaja sjedenja. Udobnost sjedišta ovisi o odabranom paketu opreme, a naš testni model imao je platnom presvučena sjedišta koja su imala dosta dobru bočnu potporu i udobnost. Rekli bi smo dobar omjer između sportskog užitka i udobnosti.

Svakako treba spomenuti i zapreminu prtljažnika koja je kod limuzinskog modela povećana za 21 litar pa sada iznosi ukupnih 586 litara, a istu je moguće povećati preklapanjem zadnje klupe. Karavanski model također ima veći prtljažnik za 47 litara, što u konačnici iznosi 650 litara.

Motor i mjenjač

Za pokretanje novog Passata B8 zaduženo je ukupno deset motora, četiri dizela i šest benzinaca. Sve ih odlikuje direktno ubrizgavanje goriva, turbo punjač, Euro 6 norme o ispušnim plinovima, te smanjena potrošnja do 20%.

Motor je bio uparen sa odličnim DSG mjenjačem, testni model imao je „papučice“ na volanu za promjenu stepena prijenosa. Kombinacija 2.0-litreni TDI motor i DSG mjenajč savršeno funkcionišu. Ubrzanja u „D“ modu su lagana i tečna, dok „S“ mod pokazuje sav potencijal motora, ali i brzo reagovanje mjenjača. Jednostavno čisti užitak u vožnji. Kome to nije dovoljno, tu je „M“ mod, pa izmjene stepena prijenosa može vršiti po vlastitom osjećaju.

Ovjes, upravljivost i sigurnost

Ovjes novog Passata B8 jedan je od segmenata koji je donio značajno smanjenje težine automobila. Naime, sam ovjes u odnosu na prethodni B7 model lakši je za 9 kilograma. Podešen je da bude nešto tvrđi, ali to se nije odrazilo na udobnost auta, čak šta više, ovo je vjerovatno i najudobniji Passat ikad napravljen.

Bez obzira na veličinu automobila i dizelski agregat, balans automobila je odličan. Kroz zavoje prolazi bez tendencije da „preleti“ preko prednje ili zadnje osovine, a eventualna proširenja putanje uzrokovana su drugim čimbenicima, kao što je poledica ili loše gume.

Kako bi se spriječile neugodne ili rizične situacije brine se veliki broj sigurnosnih sistema, a prvenstveno tu je ESC sustav koji je stigao sa MQB platformom. Uz ESC sistem, testni model bio je opremljen sa ABS, ASR, EDL, EDTC i TRSP sigurnosnim sistemima. Svakako treba istaknuti da je novi Passat B8 moguće opremiti raznim vozačkim asistentima koji nisu dostupni čak ni kod nekih limuzinama iz većeg automobilskog segmenta. Pored elektronskih sigurnosnih sistema testni model bio je opremljen sa šest zračnih jastuka, a na EuroNCAP testu novi Passat osvojio je maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost.

Koristeći već isprobane tehnologije (na drugim bratskim i sestrinskim modelima) Volkswagen igra na sigurno, ne prepuštajući ništa slučaju, i sebi kao cilj zadaju preuzimanje klijentele BMW-a serije 3, Mazde 6 te Opel Insignia-e.

Nije tvrdokorni sportaš kao BMW, ali za njim ne zaostaje mnogo po poreformansama, dok je sve ostalo na strani Passata. I zato krilatica koja nosi predstavljanje Passata „As advanced as you are” (Napredan koliko ste i vi) ima mjesta jer će Passat savršeno ispuniti sva očekivanja i pružiti vam sve ono što od njega tražite.

Odluka čelnika Volkswagena da se sa novim Passatom približe premium segmentu iz jednog kuta gladajući i nije toliko dobra jer će „ugroziti“ Audi koji se nalazi pod kapom Volkswagena. No, stvari izgledaju drugačije ako Audi i Volkswagen postavimo na mjesta na kojima se nalaze Ferrari i Maserati. Oba talijanska brenda su pod kapom Fiata, i oba su u premium segmentu, s tim da je Ferrari vrhunski premium okrenut ka čistom sportskom užitku, dok je Maserati „cjenovno prihvatljiviji“, te više orijentiran na praktičnost. Po takvoj logici možemo gledati i Volkswagenovu odluku da „narodni automobil“ postane „narodni premium“. Volkswagen igra na sigurno, ne prepuštajući ništa slučaju. Koliko će u uspjeti u svojim namjerama, vrijeme i tržište će pokazati, ali jake adute svakako imaju.

Na kraju dolazi i cijena novog Passata, koja je porasla tek toliko na nivou godišnje inflacije. U Bosni i Hercegovini bazni model sa 1.4-litrenim TSI motorom i Trendline paketom opreme košta 33.899 KM, dok je najskuplji model sa 2.0-lirenim Bi-TDI motorom i Highline paketom opreme, te za njega treba izdvojiti 64.478 KM. Najskuplji model može se opremiti s velikom količinom dodatne opreme te tad dostiže cijenu od nekih 115.000 KM.

Prethodni članakŽupanijski sud u Novom Travniku: 26 godina zatvora za ubojstvo 81-godišnjaka
Sljedeći članakBalašević napisao i opjevao pjesmu posvećenu Kemalu Montenu