Za vozila viših euro karakteristika plaćat će se manje naknade za eko testove

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa suradnicima održao je jučer sastanak s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za cestovni promet Ministarstva prometa i veza Republike Srpske Natašom Kostić, kao i predstavnicima nadležnih entitetskih poduzeća za autoceste.
Fokus sastanka bila je problematika provođenja ispitivanja eko testa na području Federacije i cijelom teritoriju BiH, kao i definiranje jedne zajedničke rute za izgradnju moderne prometnice Sarajevo – Beograd.
Nakon što je konstatirana neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda, kao i potreba njihovog usklađivanja u skladu s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, na sastanku je donesen jedinstven zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.
Kako je istaknuto, za automobile nižih euro karakteristika plaćat će se veće naknade za eko testove, dok bi se za vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos takse.
Dogovoreno je da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja tjedna dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, a koji se odnose na vozila.
Ministar Jusko upoznao je prisutne sa stavom Republike Srbije o tome da je spojna točka na prometnici Sarajevo – Beograd u mjestu Kotroman, kao i sa stavom Vlade Republike Turske da je potrebno da obje zemlje usklade stavove o jednoj zajedničkoj trasi za izgradnju prometnice, kako bi se nastavile daljnje aktivnosti na ovom projektu, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Također, istaknuto je da Ipsa institut iz Sarajeva sa suradnicima, radi na izradi mogućih rješenja trase buduće prometnice, tako da će nakon okončanja navedenih aktivnosti, biti moguće odrediti trasu prometnice.

Prethodni članakS.H. počinio trostruko ubojstvo, nakon uhićenja priveden u prostorije MUP-a ŽSB
Sljedeći članakMercedesom se zabio u butik u centru grada