Vozači u BiH razvili mobilnu aplikaciju “Policija zaustavlja”

Vozači u Bosni i Hercegovini su u cilju izbjegavanja radarskih kontrola i što bolje informiranosti između sebe, razvili mobilnu aplikaciju “Policija zaustavlja” putem koje vozači pišu različite informacije i obaviještenja koja se tiču rasporeda radarskih kontrola iz njima najbližeg mjesta.

Ukoliko instalirate aplikaciju “Policija zaustavlja” imate mogućnost vidjeti sve obavijesti o radarskim kontrolama, ali i ostalim prometnim upozorenjima za koje vozači smatraju da mogu biti korisni ostalima i to u Banja Luci, Gradiški, Prijedoru i Srednjobosanskoj županiji. Osim BiH, informacije su dostupne i za područje susjedne Hrvatske, piše klix.ba.

Vozači su se, kako bi izbjegli plaćanje kazni i eventualne susrete s prometnom policijom, organizirali u grupe te putem aplikacije, ali i društvenih mreža jedni druge upozoravaju na radare i policijske patrole. Ovakav oblik dojava vozačima o radarima na cesti ili policijskim patrolama u BiH počeli su prvo primjenjivati Banjalučani.

Dodatno, i na Facebooku se može pronaći mnogo grupa kao što su “Policija zaustavlja-Banja Luka”, Tuzla, Sarajevo, Jajce, Zavidovići, Višegrad, Foča i drugo.

Administratori pojedinih Facebook grupa navode da je najbitnija organiziranost između članova, odnosno blagovremene dojave u slučaju uočavanja policije. Nerijetko se na grupama mogu vidjeti fotografije koje vozačima pružaju detaljnije objašnjenje mjesta na kojem se nalazi radarska kontrola.

Ovome dodajmo i to da bosanskohercegovački Auto-moto klub BIHAMK svakodnevno na svojoj web stranici ažurira popis radarskih kontrola koje će tog dana biti aktualne u svim županijama i Brčko distriktu.

Prethodni članakObavijest o zimskom održavanju prometnica
Sljedeći članakMeđunarodni je dan muškaraca