Vozači oprez: Na prometnicama SBŽ mobilni radar “TruCAM”

Ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanske županije (MUP SBŽ) izvršilo je nabavku mobilnog radara “TruCAM”, koji ima mogućnost mjerenja brzine i u noćnim satima, kao i njezinog foto-dokumentiranja.

Opredjeljenje za nabavku ovog radarskog sustava je u nastojanju daljnjeg smanjenja broja prometnih nezgoda i njihovih posljedica, a posebno u noćnim satima i na onim lokalitetima gdje je problematika vršenja prekršaja i događanja prometnih nezgoda naročito izražena, priopćeno je danas iz MUP-a SBŽ.

Uvođenjem mobilnih radara na području SBŽ tijekom protekle četiri godine stalno je prisutno smanjenje broja prometnih nezgoda, a što je još važnije, i njihove posljedice su znatno manje. Tako je broj prometnih nezgoda s 3023 u 2009. godine pao na 1846 u prvih 8 mjeseci ove godine. Broj smrtno stradalih u 2010. godine bio je 31, a ove godine smrtno je stradalo 8 osoba. Također, smanjen je i broj teže i lakše povrijeđenih osoba.

Upotreba radarskih sustava dovela je do preventivnog djelovanja na večinu vozača, smanjena je prosječna brzina kretanja, objektivno se evidentiraju prekršaji u oblasti prometa, smanjen je broj konfliktnih situacija prekršitelja s policijskim službenicima, a kao vrlo važan segment je i onemogućavanje koruptivnih ponašanja policijskih službenika.

Iz MUP-a SBŽ obavijestili su sudionike u prometu kako će radar biti korišten na području cijelog županije, te su uputili apel vozačima da poštuju prometne propise i time povećaju svoju sigurnost, kao i sigurnost drugih sudionika u prometu.