Vozači: Od danas obvezno posjedovanje zimske opreme

Od 15. studenog do 15. travnja na teritoriji BiH zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika s suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07). Sve dok se ne izvrši izmjena i usuglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Odjela za transport,  pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:
  1. Pneumatici s zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
  2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila s više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

  1. Pneumatici s zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili
  2. Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu, zaleđen kolovoz) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz prometa i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.