Volvo predstavio novi XC90

Novi XC90 najvažniji je model Volva u posljednjih nekoliko godina, što je direktor kompanije i rekao u jednom intervjuu, naglasivši da je novi XC90 ustvari posljednja šansa za oporavak ove marke koja se nalazi u vlasništvu kineske kompanije Geely.Luksuzni SUV donosi evoluciju Volvo dizajna s više rafiniranih linija i ukupno gledano elegantan izgled koji će teško imati konkurenciju u ovom segmentu gdje preovladavaju uobičajeni SUV oblici i forme.

Naprijed se ističu vrlo atraktivna “Thorov čekić” LED dnevna svjetla kao i velikodušno kromirane maska s dvostrukim vertikalnim letvicama. Svjetla za maglu su nisko pozicionirana na braniku, a aluminijski umeci pojačavaju utisak luksuza i više klase. Bokovi novog XC90 pokazuju čiste linije i elegantnu formu koja je istkanuta velikim bočnim staklima, kromiranim obrubima i velikim točkovima čije dimenzije idu sve do 22-inča.

Volvo je želio da XC90 zaista bude atraktivan i moderan pa zato pažnju privlače i zadnja svjetla koja su sada oštrija i izvedena u LED tehnologiji, a uz njih se ističe i krovni spojler i zavisno od verzije okrugli ili pravougaoni završeci izduvnog sistema. Za one koji žele robusniji izgled Volvo će ponuditi tamne plastične dodatke i letvice na blatobranima, branicima i bokovima umjesto aluminijuma.

Unutrašnjost koja je već predstavljena krajem svibnja ove godine pokazuje minimalistički pristup sa samo nekoliko tipki jer je većina kontrola i prekidača zamijenjena prikazom na velikom ekranu osjetljivom na dodir. U kabini se može voziti do sedam osoba, a oni će u četverozonskom klima uređaju 1.400 Watti snažnom Bowers & Wilkins ozvučenju sa 19-zvučnika. Volvo je za uređenje unutrašnjosti obilno koristio kombinacije aluminija, drveta ali i drugih kvalitetnih i skupih materijala kako bi stvorili, kako oni kažu, najluksuzniju unutrašnjost koja je ikada bila ponuđena u jednom Volvu.

Novi Volvo XC90 dolazi sa širokom ponudom sigurnosne opreme, kao što su automatske kočnice, detekcijom ivice puta i otkrivanjem prepreka na putu, sistemom upozorenja i kontrole vozača, sistem za pomoć zadržavanja u kolovoznoj traci, pomoć za putokaze, sistem za nadzor mrtvog ugla, sistem za pomoć u vožnji u koloni, sistem za detekciju pješaka u mraku, sistem za nadzor umora vozača i mnogi drugi.

U XC90 je ponuđen T8 plug-in hibrid koji kombinira 2,0-litarski turbo motor koji pokreće prednju osovinu i električni motor za poon zadnje osovine. Ukupno ovaj pogonski sklop proizvodi 400 KS i 640 Nm, te omogućava vožnju samo na električni pogon u dužini od 40 km.

Proizvodnja druge generacije Volva XC90 će početi početkom iduće godine u Torslandu, Göteborg, a prve isporuke se očekuju u maju. U Sjedinjenim Američkim Državama, XC90 T6 AWD će koštati 48.900 USD, a slijediće ga T6 First Edition sa 65.900 dolara koji će biti dostupan za online narudžbe od 3. rujna.