Volkswagen je redizajnirao Golf VII

Volkswagen je redizajnirao novi Golf, no većina promjena je oku nevidljiva, barem izvana. Ono što se na prvi pogled vidi su dnevna svjetla u LED tehnologiji. Istu će tehnologiju koristiti svi Golfovi i na stražnjim svjetlima, dok će prednja kod snažnijih modela također ojačati LED ponudu izbacivanjem ksenona. Osim svjetla, izmjenjena je rešetka hladanjaka i te prednji odbojnik. Ostale su promjene u skladu s trendovima u industriji, pa je tako ovo prvi poluautonomni Golf.

Njegov sustav je takav da može voziti u gužvama do 60 kilometara na sat uz pomoć ‘Traffic jam assist’ tehnologije i pametnog adaptivnog tempomata. No, kao i kod još nekih drugih modela, vozač mora automobilu davati do znanja da je prisutan i budan redovitim korekcijama upravljača, inače se automatika gasi. Od ostalih tehnoloških noviteta tu je kontrola infotainment sustava gestama, ali samo u najskupljoj opremi. Ostali kupci na raspolaganju će na središnjoj konzoli odsad imati 9.2 inčni tablet kojim će upravljati funkcijama vozila. Uz doplatu tu je i digitalna instrumentna ploča, kakvu je VW Grupa prvo uvela na Audiju, a potom na Passatu piše tportal.hr.

Tu je i vozački ‘log-in’, u kojem automobil sam podešava sjedala i još nekoliko paramatera u interijeru kad ga se otključa odgovarajućim ključem, a zamisao je Volkswagena da jednog dana svoje preferencije možete skinuti na ključ od službenog automobila ili na rođakov Touareg i tako vozite kao da ste u svojem’ automobilu.

Od ostalih tehnoloških značajki redizajnirani Golf VII nudi i Apple CarPlay, pomoć u vožnji prilikom prijevoza prikolice, ‘mercedesovski pre-safe’ sustav koji sam zateže pojaseve te pomiče sjedala i optimizira zračne jastuke kad postoji mogućnost sudara i automatsko kočenje prilikom mogućeg naleta automobila na pješaka.

Sve to zajedno vozač će, kao što je red kod bilo kojeg redizajna, doživjeti u interijeru opremljenom kvalitetnijim materijalima. Mehanički je najveća novost 1.5 litreni benzinski motor nazvan Evo koji ima turbinu varijabilne geometrije i automatsko gašenje dva cilindra kad za njih nema potrebe. Volkswagen Golf s Evo motorom dostupan je u izvedbama od 130 i 150 konja koje troše nominalnih 4.9 i 4.6 litara benzina na 100 prijeđenih kilometara.

Šećer na kraju je GTI, koji u osnovnoj izvedbi nakon redizajna razvija 230 konjskih snaga, dok Performance opcija za GTI donosi 245 konja. Sva ta snaga prenositi će se na podlogu putem DSG mjenjača s dvije spojke, ali sad sa sedam stupnjeva prijenosa, on će polako zamjeniti aktualni DSG sa šest brzina.

Izvor

Prethodni članakDržavna granica na nogometnom terenu: Igrači koji idu po loptu trebaju putne isprave
Sljedeći članakNürnberg: Josipu Laštri iz Busovače brončana medalja za inovaciju “BmB”