Vodič za preživljavanje tijekom učenja od kuće

Kako smo najavili, u sklopu kampanje “Ostani doma – Doma je najljepše”, za vas ćemo pripremiti cijeli niz korisnih i zanimljivih tekstova. U ovom tekstu donosimo vam nekoliko zanimljivih savjeta kako “preživjeti” tijekom učenja od kuće.

Korona virus (COVID 19), zbog njega si počeo/la učiti od kuće? Evo savjeta kako da neoštećen/a prođeš kroz ovu situaciju i da je najbolje iskoristiš!

I došao je i taj trenutak, od 13. ožujka 2020. škole su zatvorene u cilju prevencije širenja virusa i nudi ti se učenje od kuće. Ako si učenik ili student odjednom si se radnim danom našao/la kući sa lekcijama i zadaćama koje te ipak ne zaobilaze. Pitaš se kako se ponašati sada kada svoje obaveze trebaš ispuniti bez odlaska u školu. Učenje, kao ni rad od kuće nisu nam baš svima još uvijek poznati. Zbog toga slijedi nekoliko dobrih savjeta za novonastalu situaciju:

IZAĐI IZ KREVETA

Jedna od glavnih zamki učenja ili rada na daljinu (iz toploga doma) jest topli krevet i mekana deka. Jer kada si kažemo da nećemo ustati iz kreveta te da ćemo tek dohvatiti laptop/tablet/mobitel i početi sa radom, svjesno ili nesvjesno pristajemo na odugovlačenje, odgađanje i gledanje omiljenih crtića, filmova ili serija iz kreveta koji nas u tom slučaju neće pustiti do 17h. Da bismo si dali priliku da budemo produktivini i pozitivno iskoristimo situaciju, potrebno je da ustanemo, obavimo jutarnje rutine kao da idemo u školu ili na fakultet i pripremimo sebi jedno neutralno mjesto u kući gdje nas ništa neće ometati. Za neke to može biti radni stol u sobi, za druge stol u kuhinji ili blagovaonici gdje nema nikoga. Pokušaj još naći solicu uz koju ćeš imati ispravljena leđa, i napravio/la si pun pogodak! Napišii si zabilješku na papiru pored kniga, zašto da ne? Također, dobra ideja je da s vremena na vrijeme mijenjaš mjesto rada da bi si odredio/la vrijeme rada i vrijeme pauze. Ukoliko ti je škola već odredila u koje doba dana imaš koji predmet i koji nastavnik čeka da se prijaviš te kada imaš pauzu, promijeni mjesto učenja da bi se lakše i učinkovitije prebacio na drugi zanimljivi sadržaj predmeta i ubrzao ritam rada.

ORGANIZIRAJ SE

Najvažnija riječ je ORGANIZACIJA! Ona nam je neophodna da ne bismo imali osjećaj da se vrtimo u krug. Prije nego kreneš s učenjem, zabilježi u bilježnici ili, još bolje, na računalu zadatke koje trebaš uraditi taj dan, te odredi vrijeme za svaki zadatak. Pomaganje roditeljima u kući ili neki vid tjelovježbe koji možeš naći na internetu ne bi trebali izostati. Na primjer, ako se osjećaš umorno i manje produktivno nakon slušanja učitelja ili nastavnika, odredi sebi poslijepodne ili predvečer za izvršavanje dnevne zadaće ili hobija.

PRAVI PAUZE

Nakon svakog školskog sata preko interneta, učitelji i nastavnici će osigurati vrijeme za pauzu. Za ostatak dana osiguraj sebi redovite kratke pauze (od 20 minuta) između dnevnih zadataka i iskoristi vrijeme kada si kod kuće i imaš sve „na dohvat ruke“. Iskoristi situaciju da kada osjetiš da ti koncentacija i produktivnost opadaju, bez problema možeš odspavati na svom omiljenom kauču. Uvijek smo sanjali o tome, zar ne? Ipak, ne zaboravi alarm i razvijaj samodisciplinu! Za svaki određen zadatak nagradi se omiljenim stvarima (epizodim omiljene serije, omiljenom kjigom, slatkišima, glazbom, dopisivanjem s prijateljima) ali pravom pobjedom smatraj i samokontrolu. Nemoj da vrijeme nagrada bude duplo duže od zadataka.

POBRINI SE ZA SEBE

Rizik rada i učenja od kuće je mogućnost da se u 12. minuti nađeš u krevetu, masne kose, s krmeljima u očima i mrljama od čokolade ili kave po pidžami. To i nije baš najbolji početak radnog dana. Napravi sebi jutarnju rutinu koja će služiti kao most između spavanja i aktivnoga rada. Istuširaj se, uskoči u najdražu odjeću (sada ne moraš misliti na nove kombinacije odjeće), uradi set vježbi i pojedi zdrav doručak. Zbog važnosti spomenutih pauza pokušaj da ne jedeš tijekom rada i učenja. I za kraj, budući da imaš drugare iz razreda koji se nalaze u istoj situaciji, nazovi ih tijekom pauze te razmijenite ideje i podržite se planirajući što ćete zajedno raditi kada ovom periodu dođe kraj.

ISKORISTI SLOBODNA POPODNEVA I VEČERI

Ni u kojem slučaju se ne preporučuje da tijekom slobodnog vremena kao inače posjećuješ svoje prijatelje ili sazivaš društvo. Tim više što je maloljetnim zabranjen izlazak iz domova, a ni vi koji ste napunili 18 godina ne biste trebali izlaziti bez nužne potrebe. Žao nam je. Ali to ne znači da moraš pasti u depresiju sa svakim krajem dana. Iskoristi ovu situaciju i radi ono za što nikada nisi imao/la vremena: pozovi roditelje, brata ili sestru da isprobate primamljive recepte s interneta, nasumično izaberi neku knjigu ili se raspitaj što tvoji prijatelji čitaju u ovom trenu i pokušaj ju naći na inernetu (možda i u audio verziji). Pozovi sve ukućane na izazov društvenih igara: Monopol, Čovječe ne ljuti se, Riziko, Cluedo, Scrabble, Alias, Mlin, Šah, igre s kartama, Domine, Gradovi i sela, te druge.

Ukoliko si, pak, kreativna duša istražuj pozive poput poziva „Ostani doma – Doma je najljepše“ za kreativne radove i znaj da ova situacija neće trajati vječno te se baci na posao i iskoristi slobodno vrijeme. S inernetom je danas skoro sve moguće vidjeti i naučiti. Stoga, daj radoznalosti na volju i virtualno istraži kulture, gradove, muzeje i sve što te zanima. Ako se potrudiš, možeš naći i besplatne edukacije a u svakom slučaju trebaš iskoristiti i besplatne video uratke tjelesnih vježbi ili vježbi opuštanja (uz roditeljski nadzor zavisno od dobi). Serije i filmovi mogu biti nagrade za uspješno urađene dnevne zadatke.